Химикал от гроздови семки позволява на мишките да живеят по-дълго, като убива остарели клетки

Химикал, получен от гроздови семки, селективно унищожава износени клетки при мишки. Това им позволява да живеят с 9% по-дълго от техните нетретирани събратя. Лечението също изглежда прави мишките физически по-здрави и намалява размера на туморите, когато се използва заедно с химиотерапия за лечение на рак.

Откритието засилва аргументите за бъдещи терапии против стареене, насочени към остарелите клетки. Последните губят способността си да се възпроизвеждат и вместо това изхвърлят вещества, които причиняват възпаление.

Стареещите клетки се увеличават с напредване на възрастта и са свързани с различни състояния на организма. Към тях спадат сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и остеопороза.

Процианидин С1

За да открият вещество, което може да унищожи тези клетки, учени от Университета на Китайската академия на науките в Шанхай се обърнаха към химикали, свързани със стареенето. Целта е да се изследват ефектите им срещу стареещите клетки. Търсенето на екипа открива химикал в гроздовите семки, наречен процианидин С1 (PCC1).

При ниски концентрации PCC1 изглежда предотвратява производството на възпалителни вещества в стареещите клетки. При високи концентрации химикалът убива клетките, като оставя по-младите непокътнати.

Опити с обещаващ резултат

За да тества ефективността му при живи организми, екипът инжектира 171 мишки на възраст 2 години (това е еквивалент на около 70 човешки) с PCC1 или с контролен разтвор. Това се случва два пъти седмично до края на живота им. PCC1 увеличава продължителността му средно с около 9%.

Оказва се, че химикалът подобрява физическата годност на по-младите мишки. Животните на възраст под 2 години са инжектирани с контролен разтвор или с PCC1 на всеки две седмици. Терапията продължава четири месеца. След това те са подложени на редица физически тестове. Мишките, които са минали лечението, показват значително по-бърза максимална скорост на ходене, по-голяма сила на захващане и по-добра издръжливост при бягане.

Успешно лечение

Известно е, че химиотерапията ускорява стареенето на клетките в туморите. За да разбере дали PCC1 може да убие тези остарели туморни клетки, засилвайки въздействието на химиотерапията, екипът изпробва химикала заедно с митоксантрон. Това е лекарство, използвано за лечение на рак на гърдата, неходжкинов лимфом и остра миелобластна левкемия, наред с други видове рак.

Екипът тества това комбинирано лечение при мишки, имплантирани с клетки от човешки тумори на простатата. Лечението както с PCC1, така и с митоксантрон намалява туморите с около 75%, докато химиотерапията прави това средно с 44%.

Фактът, че химикалът изглежда не засяга здравите клетки предполага, че може да бъде обещаващо терапевтично лечение против стареене. Бъдещите изследвания ще трябва да проучат дали PCC1 има подобно действие и върху хората.