Изключително амбициозен и самодостатъчен плаващ град за 40 000 души

Японският N-Ark разкри планове за невероятно амбициозен плаващ град. Той е проектиран да бъде домакин на туризъм, медицински съоръжения и дори космически ракети. Наречен Dogen City, той ще бъде способен да поеме бързо всяко едно покачване на морето. Не е тайна, че последното се наблюдава все по-често благодарение изменението на климата.

Градът ще осигурява енергия, храна и вода за до 40 000 души.

Dogen City ще бъде с обиколка от 4 км. Той ще има капацитет за приблизително 10 000 жители. Освен постоянните си граждани, иновацията ще събира и около 30 000 туристи, посещаващи я по всяко време. Кръглата форма на града ще бъде проектирана да издържи на тежко време и дори цунами. На този етап обаче няма достатъчно подробности за това, как ще бъде осъществена идеята.

Разпределение на проекта

Градът ще бъде подреден в три отделни зони. Пръв ще бъде така наречения обитаем пръстен. Той ще съдържа основната жилищна зона и подводен център за събиране на данни. Последният ще бъде естествено охлаждан от морето. Там ще се помещава градското управление и медицински изследователски съоръжения. Ще има и плаваща архитектура в рамките на изкуствения залив, създаден от пръстеновидна конструкция.

В проекта са включени много зеленина, съоръжения за производство на храни, училища, спортни зони, болници, паркове, стадиони, хотели и офиси. Освен това се предвижда, Dogen City да притежава някакъв вид площадка за изстрелване, кацане и транспортиране на ракети.

Здравеопазването също е основен фокус и жителите ще имат достъп до медицински консултации и високотехнологичен кръвен анализ, както и роботизирана хирургия и изследвания на лекарства.

Точни сметки

Компанията N-Ark е пресметнала, че ще има около 2 милиона литра потребление на вода годишно. Това звучи доста скромно, взимайки под внимание предвидения капацитет от хора. Годишните боклуци ще възлизат на около 3288 тона. Ще бъдат произведени почти 7000 тона храна и ще бъдат генерирани 22 265 000 kW електроенергия. Посрещането на всички тези нужди определено би било огромно предизвикателство и подробностите за това, как плаващият град ще го осъществи са малко на този етап. Все пак са предвидени много слънчеви панели и съоръжения за отглеждане на храна.

Все още нямаме информация, къде ще бъде разположен футуристичния град. Не сме запознати и с неговия бюджет. N-Ark предвижда да бъде готов до 2030 г. Може би това е бъдещето на нашия свят, който неизменно претърпява промени.