Инженери използват ултразвуков реактор, за да направят студено варено кафе за по-малко от 3 минути

Изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни са разработили начин за приготвяне на студено кафе с кадифена консистенция за по-малко от 3 минути. Типичният процес на студено варене включва накисване на утайката в студена вода за 12-24 часа. Така по възможно най-лекия начин се извличат маслата, аромата и вкусовите качества на любимата ни напитка.

В ултразвуковия реактор

Чрез преоборудване на машина за еспресо с иновативната патентована система за звукови вълни, екипът на UNSW превърна филтърната кошница на машината в мощна акустична камера. Снабдена със звукови честоти от 38,8 kHz, тя генерира кавитационни мехурчета, които експлозивно раздробяват утайката от кафе, ускорявайки екстракцията.

Резултатът е впечатляващ. Процесът на студено варене с компресор, съкращава времето за приготвяне от един ден до около 180 секунди. Сензорните тестове потвърждават, че варенето за 1-3 минути отговаря на вкуса на 24-часова студена версия на кафето. Тук спокойно можем да включим и характерния аромат на тъмен шоколад.

Сравнителни характеристики

В сравнение с 24-часовата напитка, обработената с ултразвук, едноминутна проба на кафе получи сходни оценки, особено по отношение на вкуса, послевкусовите характеристики, включително горчивина, киселинност, плътност и аромат. Въпреки това, се отчитат по-ниски резултати в интензитета на аромата и вкуса на тъмен шоколад. Това предполага, че обработената с ултразвук 1-минутна проба е недостатъчно екстрахирана в сравнение с 24-часовата студена напитка.

Междувременно, обработената с ултразвук триминутна проба осигурява подобен тъмен шоколадов аромат и интензитет, както при 24-часовото студено варене. Разликата тук е понижената горчивина. Резултатите от сензорното изследване показват, че времето за обработка с ултразвук между една и три минути е идеално за създаване на кафе, сравнимо с 24-часовото студено варено кафе, в зависимост от желанията на клиентите.

Повече възможности

Ултразвуковият реактор може да промени играта в индустрията за напитки. Компаниите ще могат да приготвят студено кафе при поискване без скъпо оборудване или обилно охлаждане. И тук не е включваме само кафето. Реакторът може да раздвижи производството на чайове и други накиснати напитки, които се нуждаят от екстракция на вкусовете.