Те поддържат HDR и изглеждат доста стабилни

Новата джаджа може да се похвали с по-добро качество на изображението в по-добър външен вид. Основният проблем на подобен тип технологии е неудобството от големината и формата им. До момента повечето изглеждаха като ски очила, които ви изключват от заобикалящата среда. Panasonic не е решил въпроса изцяло с новите си VR приспособления, но проектът определено представлява подобрение в тази насока. Тяхната форма напомня така известните и обичани авиаторски очила.

Технически характеристики

Новият модел може да се похвали и с подобрени технически характеристики в сравнение с конкурентите на пазара. Микро OLED панелите, съвместно разработени от Panasonic и Kopin, са с изключително висока разделителна способност и почти няма намек за неприятния екранен ефект, от който страдат повечето VR хардуерни приспособления. Те също са първите VR очила, които поддържат HDR, което беше особено впечатляващо по време на демонстрацията.

Аудио технологиите на марката

Panasonic използва собствената си аудио технология в слушалките. Драйверите на Technics осигуряват богат и динамичен звук. Компанията казва, че е използвала и оптични трикове от подразделението за камери Lumix и технологии за обработка на сигнали, каквито има в телевизорите и плейърите Blu-ray.

Ограничения

Прототипната единица, която желаещите могат да пробват, има някои ограничения. Микро OLED панелите са по-малки, отколкото биха могли да бъдат, което води до квадратно изображение с по-нисък ъгъл на видимост от традиционните VR очила. Грамажът е една идея повече, което води до неприятно плъзване надолу по носа. Кабелите свързващи се директно с компютърните игри, само влошават проблема. Ако се намали тежестта и се ограничи броя на USB-C кабелите, това най – вероятно ще помогне за разрешаване на проблема.

Тези очила едва ли някога ще продават като масов потребителски продукт. Вместо това те са ориентирани към комерсиални приложения, които вероятно ще се появят заедно с пускането на 5G мрежите. Такива могат да бъдат виртуални пътувания и VR спортове. Японските компании определено ни насочват в тази насока, предвид олимпийските игри в Токио и факта, че 5G услугите тепърва ще стартират в страната.

Но основното впечатление от демонстрацията е, че е възможно да се правят VR очила, които са както по-качествени, така и с по-добра форма. Това може да не е практически потребителски продукт, но е интригуваща стъпка, която се стреми да направи VR технологията по-привлекателна за масовата аудитория.