Учени се ужасяват от ново откритие

Според редица експерти, особено голяма зона в Тихия океан се променя драстично. Всички сме загрижени за бъдещето на океанските екосистеми в условията на изменение на климата.

Без изненади

Новините не са изненадващи. Като едни от основните причинители на катаклизмите, хората бяха предупреждавани многократно за възможните опасности. Заплахата се увеличава с всеки изминал ден. Много от учените ни успокояват с твърдението, че нежеланите изменения все още са обратими. Но след подобни открития се питаме, колко още ще издържи единствената ни планета.

Какво се случва във водата?

Хипоксичната зона или така наречената „мъртва зона“, е явление, при което нивата на кислород в определена част на водата се сриват. Това я прави необитаема. Морските същества, способни да направят това, ще се опитат да избягат, но тези, които не успеят, ще умрат заедно с по-малко подвижния морски живот около себе си. В момента хипоксичната зона близо до Орегон обхваща цели 7700 квадратни мили. Лошото е, че експертите прогнозират нарастване, тъй като климатичните промени спомагат за влошаване на ситуацията.

Прогнозите за бъдещето

За съжаление подобни подводни явления ще стават все по-чести. Не е нужно да споменаваме, какви биха били последствията от унищожаването на толкова големи пространства от подводния живот. Това няма да си остане само във водата, а ще засегне всички ни.

Учените са наблюдавали във въпросната мъртва зона множество морски звезди и морски краставици, раци и други ракообразни, които буквално са се задушили и са осеяли морското дъно. Все повече доказателства сочат силното изменение на климата като фактор.

Гробище или подводен живот

По-топлата вода може да разтвори по-малко кислород, представяйки ужасна перспектива за океана, тъй като температурите продължават да се покачват. Експертите не са съвсем сигурни какво ще бъде дългосрочното въздействие на различните мъртви зони в Тихия океан върху цялостното му екологично здраве. Но като се има предвид, че влошаването на климата е причинило на световните океани загуба на значителна част от кислорода през последните десетилетия, вероятно можем да очакваме по-големи мъртви зони и по-честата им поява, тъй като глобалната среда продължава да се разпада.

От нас зависи да поставим началото на глобални промени, които все още могат да спасят планетата и нейните обитатели.