Замразяващ се хидрогел предлага алтернатива за многократна употреба на кубчетата лед

Ново откритие може да сложи край на употребата на кубчетата лед. Всяко желирано кубче хидрогел издържа 12 цикъла на замразяване-размразяване и може да бъде компостирано, след като бъде изхвърлено.

Любимото мохито

Когато става въпрос за охлаждане на напитка, кубчетата лед са първото нещо към което посягаме. Все пак те се топят и никога повече не се използват. Учените са се заели да се справят с това ограничение с многократна употреба на водна основа. Желирани ледени кубчета, които запазват формата си при всякакви температури.

Разработени от екип в Калифорнийския университет – Дейвис, кубчетата са направени от хидрогел, състоящ се от 10% желатин, извлечен от протеини и 90% вода.

На плажа

Материалът може да бъде нарязан във всякакъв размер или форма. Той е прозрачен и нестабилен при стайна температура, но остава твърд и непрозрачен след замразяване. Кубчетата направени от него, могат да се използват за приложения като съхраняване на нетрайни храни извън хладилник, докато се транспортират. Те биха действали точно като обикновените кубчета лед, но без неприятните последици.

За разлика от леда, желираните ледени кубчета няма да се стопят в локва вода и да съсипят продуктите, които сме прибрали в чантата. Вместо това водата остава в хидрогеловата матрица за последващо замразяване и повторна употреба. Всъщност всяко кубче може да бъде използвано отново около 12 пъти без разграждане. Между всяка употреба е необходимо само просто да го изплакнете с вода.

С мисъл за околната среда

И тъй като кубчетата не съдържат синтетични съединения, те могат да бъдат компостирани, след като бъдат изхвърлени. За да ги направят още по-екологични, учените сега търсят използването на селскостопански отпадъци като основа за желатина.

Наред със спестяването на вода, която би била необходима за производството на нови кубчета лед, желираните ледени приспособления трябва допълнително да помогнат за намаляване на замърсяването в съоръжения като хранително-вкусови предприятия. Това е така, защото за разлика от обикновените кубчета лед, те не се топят под формата на течна вода, носеща бактерии, който се прехвърлят от една храна към друга.