Мишки спят 6 часа по-малко чрез настройка на мозъчни клетки

Ако останете будни за продължителни периоди от време, това води до нужда от допълнителен сън. Изследователи установиха, че активирането на астроцитни клетки при мишки е накарало гризачите да останат будни до шест часа по-дълго от обикновено, без забележим дефицит на сън.

Откритието може да помогне за повишаване производителността, безопасността и здравето на работещите на смени или други хора, които имат необичайно работно време.

Познати последици

Всеки, който някога е стоял буден до късно заради плачещо бебе, стрес или по друга причина, липсата на сън води до допълнителна умора на следващия ден. Тази привидно неизменна връзка между безсънието и умората обаче току-що претърпя трансформация.

Изследователите от Вашингтонския държавен университет (WSU) се фокусират върху звездообразни мозъчни клетки, известни като астроцити. В продължение на години тези не-невронни клетки бяха донякъде игнорирани. Те се смятаха за биологично свързващо вещество, което държи мозъка в едно цяло. Всъщност името им произлиза от латинското за „звездно лепило“.

Оказва се, че клетките играят роля в съня чрез процес, известен като калциево сигнализиране. В по-ранни изследвания екип от Вашингтонския университет показа, че астроцитите имат роля в регулиране усещането за време на гризачите. По-нови проучвания свързват клетките с ролята им в медитирането и ефекта на упражнения върху мозъка. Те също така контролират възпаленията в сивото вещество.

Роля на астроцитите

Сега изследователският екип активира астроцити в мозъците на мишки, разположени в базалния им преден дял. Това е област свързана с циклите на съня и нуждата от такъв. Резултатът е, че мишките остават будни шест часа повече през времето, в което обикновено спят. Най-забележителен е фактът, че мишките не показват никакви признаци на умора и физическа мудност. Последните обикновено придружават липсата на почивка.

По-активни

Продължителното бодърстване обикновено увеличава времето и интензитета на съня. Това проучване показва, че въпреки часовете на добавена будност, тези мишки не се различават от добре отпочиналите по отношение на това, колко дълго и интензивно са спали. Това води до възможността някой ден да разполагаме с интервенции, които биха могли да бъдат насочени към астроцитите, за да смекчат негативните последици от продължителното бодърстване.

Подобни интервенции биха могли да помогнат на тези, които редовно страдат от липса на сън. Такива са хората, които работят нощни смени. Те биха се справяли по-добре с въздействието на нередовните си графици.

Изследователите планират да проведат повече проучвания върху гризачи, за да видят как активирането на астроцитите засяга други биологични функции, включително имунния отговор, ученето, паметта и вниманието.

Сподели
Предишна страницаКакво дишат астронавтите?
Следваща страницаНова природна сила
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.