Supercharger за всички производители на електрически автомобили ще бъде факт през следващата година

Tesla обяви пред норвежките власти, че планира да отвори мрежата Supercharger за всички производители на електрически автомобили до септември 2022 г. Компанията потвърждава слуховете за отваряне на своята изключително ценна мрежа за бързо зареждане на електрически превозни средства. Трудно е да се определи точната стойност, но в този момент няма съмнение, че Supercharger на Tesla е най-мащабна станция за бързо зареждане на електрически превозни средства в света.

Вместо да разчита на мрежи за зареждане от трети страни, като повечето други производители на автомобили, Tesla разработи собствена такава от нулата. Това по-скоро е необходимост, като се има предвид колко рано Tesla излезе на пазара с електрически превозни средства. Десетилетие след внедряването на първия Supercharger, фирмата вече разполага с над 25 000 в над 2700 станции по целия свят.

За разлика от мрежите на други компании, като Ionity, Electrify America или ChargePoint, към този момент само превозните средства на Tesla могат да зареждат в мрежата на Supercharger. Гигантът не крие обаче, че е отворен към идеята за споделяне на мрежата с други производители на автомобили, но това ще зависи от постигането на споразумение за споделяне на разходите.

Слухове или реалност

Говори се, че в миналото автомобилният производител е водил дискусии с други производители, за да стигне до такава сделка, но никога не сме виждали реални резултати. Слуховете, че Tesla отваря мрежата си стават все по-настойчиви. Те е била в контакт с Vestland fylkeskommune, управляващ орган на окръг Vestland в Норвегия, относно получаването на достъп до стимули за разполагане на зарядни станции. Правителството обаче подкрепя само станциите за зареждане, отворени за всички производители на автомобили.

Държавни служители потвърдиха, че Tesla планира да отвори мрежата Supercharger за други производители на автомобили до септември 2022 г. и следователно те се съгласяват да прегледат условията, докато като Tesla продължава с инициативата.

Едно от тях е инфраструктурата да се развива с публично достъпна оферта. Tesla кандидатства за обезщетения за разширяване на 5 станции за бързо зареждане. Зарядните станции на Tesla днес са на разположение само за автомобили на марката. Към момента този тип инфраструктура е отворена за използване само от една група, а не от широката общественост. Според първоначалните планове, зарядните станции трябва да бъдат публично достъпни от третото тримесечие на 2022 г. За първи път е поставен действителен график за отваряне на мрежата Supercharger за други производители на автомобили.

Не е ясно дали това ще бъде само в Норвегия, Европа или в световен мащаб, но Тесла наскоро участва в подобни преговори в Германия. За компанията би било по-лесно да отвори мрежата си в Европа, където Supercharger използва съединителя CCS, който е стандартен в региона. В Северна Америка Tesla ще трябва да предложи адаптер, тъй като използва патентован щепсел на своите превозни средства и зарядни станции на този пазар.

В наша полза

Графикът може би е успокояващ за хората, тъй като едно от големите опасения беше, че отварянето на мрежата би довело до повече трафик и би създало евентуално по-дълго време на изчакване. Въпреки това Tesla има известно време да подготви и подобри капацитета, където е необходимо, за да посрещне повече собственици на електрически автомобили. Очевидно това ще бъде нов източник на приходи за Tesla, който след това може да се влее в разширяване на мрежата на Supercharger.