Изригванията на слънцето могат да засегнат електрическата мрежа на земята

Масивни слънчеви бури редовно бомбардират планетата Земята. Количеството отделена радиация е толкова голямо, че може да попречи на електрическите мрежи да работят правилно. GPS системите също могат да изпитат преходни проблеми.

Колкото повече напредваме в технологично отношение, толкова повече биваме повлияни от външни въздействия. Макар планетата да ни изглежда огромна, тя е уязвима на явленията в космоса. Последните могат да променят нашето ежедневие и да ни накарат да се замислим над нещата, които смятаме за даденост.

Голяма буря

Центърът за прогнозиране на космическото време (SWPC), който се управлява от Националната администрация за океани и атмосфера (NOAA) предупреждава, че някои по-мащабни бури могат да бъдат възможна причина за нередности в напрежението на енергийната система.

Космическите кораби не правят изключение. Те също могат да изпитат повърхностно въздействие, което да причини опасни изхвърляния на излишни електрони, докато спътници с ниска околоземна орбита могат да имат проблеми с ориентацията поради увеличеното съпротивление.

Времето над земята

Изригванията на Слънцето непрекъснато нарастват по интензитет. Те се приближават до най-високата точка на активност по време на своя 11-годишен цикъл. Последното предупреждение е напомняне, че докато атмосферата на нашата планета действа като високоефективна бариера, която ни предпазва от вредни лъчения, тя няма да може да защити всички електронни системи, които сме въвели. Това важи особено за тези, които в момента обикалят около Земята.

Според НАСА едно от последните мощни изригвания в края на миналата година е било толкова интензивно, че се регистрира като изригване от клас X1.

Нетипични прояви

Продължителността на слънчевата буря също може да причини появата на полярно или северно сияние в участъци от Северна Америка. Те биха били необичайно ниски с възможност да се видят от Пенсилвания до Айова и Орегон.

Темата за космическото време ще става все по-важна, тъй като човечеството прекарва значително време в пътувания извън защитното поле на нашата планета. Необичайно високите нива на радиация биха могли в крайна сметка да се окажат реална опасност за астронавтите. Докато мощните слънчеви бури не са от голямо значение в ежедневието на обикновения човек в момента, те лесно могат да се превърнат във въпрос на живот и смърт за астронавтите.