Крипто инвеститори купуват 40 акра земя в Уайоминг, за да изградят блокчейн град

През юли Уайоминг прие закон, който признава законно децентрализирани автономни организации (DAO), базирани на блокчейн субекти, в които членовете гласуват за посоката на групата с токени, стига да са регистрирани като компании в щата.

Сега една такава организация, има стремеж да създаде град базиран на блокчейн и сподели, че всъщност е закупила земя в щата.

Собствена земя

Това официално е първият DAO, който притежава земя, използвайки новия закон за DAO LLC на Уайоминг. Това е само началото. Избраният парцел е доказателство за концепцията. Той не е на най-удобното място, нито има изобилие от природни ресурси. Има кладенец за вода, равна площ за строителство и е на 45 минути от летище.

Земята се намира в северозападната част на Уайоминг, на юг от границата с Монтана и на изток от националния парк Йелоустоун.

CityDAO

CityDAO е експеримент, който се представя като изграждане на град върху блокчейна на Ethereum. CityDAO предлага основна форма на гражданство чрез закупуване на един от 10 000 NFT за 25 ETH (~$1000), което също дава достъп до Discord, право на глас и възможност за заселване на земята.

На пръв поглед действителната покупка на земя поставя CityDAO напред в играта сред много други анархо-капиталисти и крипто ентусиасти. При по-внимателен поглед обаче става ясно, че тук има някои проблеми.

Оптимизиране на възможностите

За пример, членовете на DAO избират парцел земя за закупуване в Уайоминг, който е под 150 000 долара, между 5 и 100 акра и с минимални разпоредби за максимизиране на свободата. Те са спрели избора си на два парцела, които имат лесен достъп. Сравнително големи са и биха позволили различни случаи на употреба като мобилни къщи, паркинг за RV, къмпинг, лов. За съжаление там няма наличие на вода и нито един от парцелите не позволява повече от три постоянни жилищни имота.

Годишната карта на валежите в този район е от 15 до 25см. годишно. Това определено се явява причина за преосмисляне на решението. В резултат на тази дискусия е разгледан, гласуван и в крайна сметка закупен нов парцел с вода на място в близост до електричество.

Мненията около това, кой парцел да се купи, тръгват в неочаквани посоки. До средата на октомври, когато започват да се водят преговори около нови парцели земя, членовете на DAO започнаха да преразглеждат стара идея. Закупуването на ранчото на Кание Уест от 3888 акра в Уайоминг за 11 милиона долара или малко над 3000 ETH. Подобна покупка може да привлече твърде много внимание на този ранен етап и може да се разглежда като повърхностен проект.

Права и задължения

Обикновено DAO се признават за неограничени партньорства. На практика всеки член би бил потенциално отговорен за всякакви дългове или за всякакви правни действия, извършени от DAO. Едно от предимствата в Уайоминг е това, което представлява щит от отговорност. Той защитава членовете от съдебни дела и признава самата общност като корпоративно лице.

Законът също прави разлика между два типа DAO: тези, управлявани от членове и тези, управлявани от алгоритми. Първият е просто LLC, където DAO формулира кой е отговорен за различните роли в организацията. Алгоритмичният DAO е по-малко ясно дефиниран в законопроекта. По принцип всеки DAO, който вече се управлява от интелигентен договор, отговаря на условията за регистрация, независимо от това какво всъщност включва договорът.

Бъдещи предимства

Очаква се Уайоминг да приеме законодателство в бъдеще, което ще признае DAO структурите в корпорации, фондации, тръстове и други структури на корпоративни субекти. Законът за DAO на Уайоминг не само защитава заинтересованите страни в индустрията. Той също така позволява на традиционната съдебна система да оценява и проверява блокчейн транзакциите и интелигентните договори като легитимни доказателства за собственост и прехвърляне.

Историята обаче показва, че дигитализацията и децентрализацията сами по себе си не подобряват внезапно политиката и функционирането на една система. Всъщност дигитализирането на обществени блага и услуги може също толкова често да приватизира тези активи и да ги трансформира в търсещи печалба инвестиционни инструменти, които постепенно намаляват покритието си, ограничават достъпа и повишават цените.