Нов алгоритъм може да открие сърдечната честота и нивата на стрес при видео чат

Технологията може да идентифицира пулса ви, като използва леки промени в цвета на лицето. В Лас Вегас, в рамките на изложението на Consumer Electronics Show, компания, наречена Binah.ai, тества нивата на стрес на минувачите. Само за 10 секунди интерфейсът засича сърдечната честота и нивата на стрес.

За компанията

Базираната в Израел Binah.ai е една от компаниите, които използват изкуствен интелект, за да преценят множество жизненоважни сигнали през видеовръзка. Технологията е част от голяма стъпка в здравеопазването извън лекарския кабинет. Дали това е стартът на телемедицината?

В момента Binah.ai тества отмерването на сърдечната честота, нивото на стрес, насищането с кислород и променливостта в дишането. Компанията също така планира да добави измерване на кръвно налягане към списъка си с услуги.

Как един алгоритъм може да открие всички тези жизненоважни признаци чрез видео?

Binah.ai внедри технология, наречена плетизмография, която използва камери за откриване на леки промени в оцветяването на лицето, които показват промяна на пулса. Въпреки че компанията отказа да обясни как открива другите жизненоважни показатели, външните изследвания на плетизмографията дават доказателство, че тези леки промени в цвета на лицето могат да показват промяна в дишането и нивата на кислород.

Развитие на новите технологии

Плетизмографията се изследва повече от десетилетие. Използва се и в друга прохождаща област, наречена „афективни изчисления“. Те използват изкуствен интелект, за да се разбере емоционалното състояние на човек като диагностичен инструмент. Това е своеобразен начин компютрите да реагират по-емоционално и интелигентно.

Няма публикувани проучвания, удостоверяващи точността на технологията на Binah.ai. Все пак компанията твърди, че бъдещите клиенти са я тествали срещу съществуващи медицински изделия, които измерват пулса и казват, че е не по – малко точна. Минали проучвания сочат, че контролирана осветителна среда и открити лица водят до най-добри резултати.

Кой го използва?

Досега технологията на Binah.ai е вградена в приложение от японската застрахователна агенция Sompo, което позволява на шофьорите да наблюдават нивата на стрес по време на движение. Но компанията казва, че основната й цел е да въведе Binah в традиционните здравни заведения. Целта е да отидете до кабинет за измерване на данните и да го направите, без да имате контакт с медицинско лице.

Софтуерът на Binah.ai може да намали времето прекарано в болниците, като получи предварително основна жизненоважна информация. Друг начин, по който може да се използва технологията е преглед на лекар чрез видео.

Технологията беше представена за преглед на Администрацията по храните и лекарствата и в момента чака одобрение. Междувременно компанията казва, че няколко здравни заведения тестват алгоритмите. Binah.ai също планира да пусне приложение, насочено към потребителите, което ще даде възможност на всеки да тества жизнените си показателите. Обмисля се и модел на ценообразуване.

Приложението ще даде на клиентите възможност да не съхраняват своя лична информация. Ако потребителите искат да видят тенденциите в своите данни, приложението ще запише само техните жизнени показатели без изображения или видео.

Конкуренти

Други компании също планират да пуснат подобна технология тази година. Neurodata Lab, базирана в Москва, лансира своята видео технология за откриване на сърдечния ритъм, която демонстрира онлайн миналата година. В следващите няколко месеца компанията планира да я направи обществено достъпна в приложението на партньор на здравеопазването. Говорител на Neurodata Lab казва, че измерването на пулса е толкова добро, колкото настоящите импулсни ленти за китки на пазара. Сърдечният ритъм и други физиологични данни могат да покажат дали човек е стресиран, разтревожен или изпитва други емоционални състояния.

Неограничени приложения

Binah.ai привлече вниманието отвъд медицинската общност. Правоприлагащите органи смятат, че може да е полезно при разпити. Понастоящем няма правила относно използването на тази конкретна технология. Както е при полиграфите, полицията може да не е в състояние да принуди заподозрян да участва в сканиране на лице. Но законите около биологичните данни, които се събират извън управляваните от HIPAA здравни заведения, са мътни и няма стандарти за това как да се обработват и защитават тези данни.