Toyota ще преобразува терена на своя бивша фабрика в град на бъдещето

Обектът, който се намира в основата на планината Фуджи, ще бъде проектиран от известен датски архитект. В него ще бъдат настанени до 2000 души, включително служители на Toyota и техните семейства. Ще се захранва от технологията на компанията за водородни горивни клетки. Изпълнителният директор на Toyota, Akio Toyoda заяви, че компанията очаква това да се случи в края на 2021 година.

Автомобилният гигант обяви, че ще преобразува 175 акра, използвани от бивша фабрика за автомобили в Япония в „първообразен град на бъдещето“. Там ще могат да тестват автономни превозни средства, иновативен дизайн на улиците, интелигентна технология за дома, роботика и нови продукти за мобилност върху популация от реални хора, които биха се трудили на пълен работен ден.

Woven City

Toyota нарича проекта „Woven City“. Това е препратка към сплитането на три различни вида улици, всяка за конкретен тип потребители. Една улица би била само за по-бързи превозни средства. Втора би била комбинация от превозни средства за лична мобилност с по-ниска скорост, като велосипеди и скутери, в това число и пешеходци. И третата ще бъде паркова алея само за пешеходци.

Не е новост за автомобилните производители да използват големи парцели земя, за имитирането на градските фонове. Там най – добре се тестват новите превозни средства. Но това, което Toyota предлага, е драматична ескалация на тази концепция. Истински град с реални хора, които биха живели в рамките на разширената визия на автомобилния производител за бъдещето.

Какво да очакваме

Ще се предлагат типичните услуги за мобилност като споделяне на возила и пътуване до превозни средства. Също и до не толкова типични цели като обслужване от мобилен офис и търговски помещения, медицински клиники, хотелски стаи и други. Тези превозни средства ще се събират в централно разположени площадки в прототипа на Toyota, за да продават стоки или да предоставят услуги.

Миналата година Toyota за първи път представи концепцията си за „e-Palette“, която беше описана като „напълно автоматизирано електрическо превозно средство от следващо поколение, с акумулаторни батерии, проектирано да бъде мащабируемо и приспособимо за различни мобилни устройства като бизнес услуги.“ Те изглеждаха подобно на прозрачни товарни или транспортни контейнери на колела, които растат и се свиват в зависимост от конкретната им задача.

Жилищни помещения

Резиденциите ще бъдат оборудвани с интелигентна технология за дома, като вътрешна роботика, за да подпомагат ежедневния живот. Ще се използват сензори базирани на Изкуствен Интелект, за проверка здравето на жителите и грижа за основните нужди. Ще се подобри ежедневието, създавайки възможност за внедряване на свързана технология.

Поверителност

Все още има много неизвестни свързани с достъпа до данни, поверителност или споразумения за запазване на информация, които жителите вероятно ще трябва да подпишат, преди да се съгласят да живеят в подобен градския шик на Toyota. Компанията вече е собственик на земята, в която ще се строи. Избирането на население при спазване на местните жилищни правила несъмнено ще бъде сложно.