зелено поле

Без значение дали вярвате в глобалното затопляне или не, темата за Еко-живота и отношението ни към планетата все повече и повече излиза на дневен ред. Няма как и да е другояче. Колкото повече научаваме, толкова повече разбираме, че хората не се изолирани от всичко, което се случва около тях. И трябва да намерим начин не да подчиняваме природата (което е възможно в малки граници, но не и всеобхватно), а да съжителстваме с всичко около нас.

Най-простият пример – никой обича да живее, почива или работи в мръсотия. Най-простото решение – да произвеждаме по-малко боклук. А този, който все пак произвеждаме, да бъде изхвърлян. За предпочитане разделно. Това е най-малкото, което можем да направим. Следващите стъпки са по-сложни. Например – ден без пластмаса, седмица без да се изхвърля храна, да се спира водата, докато си миете зъбите или сапунисвате под душа, месец без нови дрехи, три месеца без нова техника, смяна на телефона веднъж на две години, по-малко пътувания със самолет и тн.

Звучи сложно, но повечето неща са така. Докато не ги пробвате и не установите, че всъщност не е така. Спирането на водата, докато си миете зъбите, е едно от най-лесните неща. Така се спестява около 5 литра вода на ден. Не е много, обаче годишно са 1000 литра. Което, умножено по достатъчно голям брой хора, вече е съвсем различно.

Или изхвърлянето на храна. Около една трета от цялото количество храна, което се произвежда по света, се изхвърля. Което си направо престъпно, при положение, че толкова милиони хора гладуват. Изхвърлянето на храна най-лесно се намалява, чрез елиминиране на ненужните неща, които са купени по някакъв порив. Който обаче не се осъществява и въпросните продукти заминават в коша. Тоест – за да сложите край на разхищението, пазарувайте по списък. Най-лесно е чрез kimbino.bg. Там има всички листовки с промоции на големите магазини, така че влизате, разглеждате, избирате, правите списък и после пазарувате. Спестявате време, а и пари. А и е доста “зелено” – не се секат дърва за хартия, няма мастила и химикали, не се чудите къде да складирате старите брошури и винаги е наблизо.

А освен това там са и листовките със специални оферти на всички големи магазини за техника, така че може да си подарите награда за усилията. Но пак по същата схема – отваряте, разглеждате, набелязвате, сравнявате и после купувате. Дали ще е телефон, таблет, телевизор, компютър, хладилник, пералня или климатик – няма значение. В kimbino.bg има всичко – и последната листовка с оферти на Теленор и промоционалната брошура на Технополис. И ако си вземете награда, задължително върнете старото си устройство. Нещата, които фирмите не могат да рециклират тук заминават със специални влакове за Германия. Където вече се оползотворява всичко, което може.

И не забравяйте, че всяко малко усилие може да направи разликата. Още повече, ако е всекидневно.