На път сме да освободим този елемент отново в атмосферата и да затрудним собственото си съществуване

На планетата Земя са й били нужни милиони години да заключи въглерода дълбоко под повърхността и да ни предостави благоприятните условия на живот, на които се радваме днес.

За съжаление поради бързите икономически темпове на развитие и индустриалното замърсяване, ние сме на път да освободим този елемент отново в атмосферата и да затрудним собственото си съществуване.

Оправдани надежди

Неотдавна учени посетиха зона в Коста Рика, където дъното на океана потъвало под континента, а вулканите се издигали над повърхността. Целта на проучването беше да се установи, дали в действителност микробите ни помагат в стремежа да предотвратим освобождаването на въглерода в атмосферата. За щастие отговорът беше положителен.

Тази находка има важни последици за разбирането на основните процеси на Земята и за разкриването как природата може потенциално да помогне за смекчаване на изменението на климата. Новаторското проучване показва, че микробите улавят количеството въглерод в тази зона. Във въпросния участък съществува “комуникация” между земната повърхност и вътрешността.

Живите организми играят фундаментална роля за това как въглеродът и другите елементи се заключват в земната кора. Изследването помага на изследователите да моделират как вътрешността може да се промени с времето.

Ще успеем ли да обърнем процеса на глобално затопляне

Геоложките стремежи са към контролиране на химикалите на повърхността и съхраняването на елементи, като въглерод в земната кора. Това е първото доказателство, че подземният живот играе роля в премахването на въглерода от зоните на субдукция. Установено е, че микробите са способни да приемат въглерод, разтворен във вода, и да го преобразуват като минерал в скалите. Това изследване показва, че процесът се осъществява в големи мащаби в зоните на субдукция.

До този момент се е предполагало, че микроорганизмите не са играли никаква роля при транспортирането на океанския въглерод до мантията, но в последствие се установява, че животът и химичните процеси работят заедно, за въглеродната доставка до вътрешността.

По време на 12-дневната експедиция 25-членната група от изследователи е събирала проби от вода от термални извори в Коста Рика. Учените отдавна прогнозират, че тези термални води изплюват древни въглеродни молекули, затворени преди милиони години. Чрез сравняване на относителните количества на два различни вида въглерод се оказва, че в кората над зоната на субдукция действат неразпознати досега процеси, които улавят големи количества въглерод. Около 94% от него се превръща в калцитни минерали и микробна биомаса.

Тези микроби буквално изолират въглерода. Учените работят активно за улавянето му, за да смекчат изменението на климата и съхранението на въглерод, като средство за погребване на парникови газове за дълги периоди от време.

Малките микроби могат потенциално да повлияят на геоложките процеси около вулканите, които са директни тръбопроводи към вътрешността на Земята. Изследователите планират да проучат други зони на субдукция, за да видят дали тази тенденция е широко разпространена. Ако тези биологични и геохимични процеси се проявяват в световен мащаб, те биха довели до 19% по-малко въглерод, отколкото се е смятало преди това.

Сподели
Предишна страницаMLS Innovation навлиза на българския пазар
Следваща страницаKimbino: всекидневната малка “зелена” крачка
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.