От небесни ферми до лабораторно отглеждани скариди

Редица иновации разкриват целта на града за увеличаване на собственото производство на храни чрез диференцирани рибни стопанства, скариди отглеждани в лаборатории и зеленчукови градини над офис сгради. Стремежът се подхранва от желанието да се разчита възможно най-малко на вноса, за изхранване на населението, което надхвърля 5.6 милиона души.

Сингапур произвежда около 10% от храната си, но тъй като изменението на климата и нарастването на населението заплашват световните доставки, целта е да се повиши до 30% до 2030 г. по план.

Най-голямото предизвикателство е пространството. Само около 1% от територията на е предназначена за селско-стопански дейности. Това са около 280 кв.км., което повишава производствените разходи от останалата час на Югоисточна Азия.

Създадени са така наречените хидропонни ферми за отглеждане на неместни сортове плодове и зеленчуци на закрито, чрез използване на изкуствени светлини. Продукцията се реализира в местните супермаркети и онлайн бакалии.

Все по-често се наблюдава изкачване нагоре и разпространяване настрани. Sustenir Agriculture е една от повече от 30 вертикални ферми в Сингапур, която се е удвоила за три години, в така наречените Небесни ферми.

Apollo Aquaculture Group е силно автоматизирана, осем етажна рибна ферма. Тя би трябвало да постигне повече от двадесет пъти увеличение на годишната си продукция от 110 тона риба.

Правителството е заделило 144 млн. долара за научноизследователска и развойна дейност в областта на храните, а 63 млн. долара са отпуснати на селскостопанските фирми да използват технология за повишаване на производителността.

Интересът на инвеститорите към градското земеделие нараства, тъй като натискът върху околната среда и технологичните разработки стимулират нови начини за производство на храни на местно ниво.

До средата на 2021 г. е планирано да се изгради агро-хранителен обект с площ от 44 акра за закрити фабрики и ферми за насекоми.

ОПТИМИСТИЧНИ ПРОГНОЗИ

Не всички са убедени от фокуса върху високите технологии. Правителството възлага твърде много надежди на агротехнологични фирми, които нямат твърде богат опит. Много от тях се провалят. Основна пречка за градските фермери са скъпите технологии, които поставят техните продукти извън обсега на голяма част от потребителите.

Една от тези фирми е все още е в зародиш, но се надява да достигне до масовия пазар. Целта е да бъде първата в света, която продава скариди, отгледани от клетки в лаборатория. Процесът, който е безвреден за животните, включва клетки поставени в хранителен разтвор в резервоари. След четири до шест седмици течността се източва и оставя след себе си суров каймак от скариди. Shiok Meats планира да продаде продукта си в един или два премиум ресторанта до края на 2020 г., а до 2030 г. се надява да произведе достатъчно месо от скариди за изхранене в Сингапур.

Като цяло целта е постижима, но определящо е какъв скок се надяват да достигнат правителство и производители.