Учените са успели да създадат първа роботехническа ръка, която може да бъде контролирана от вашия ум

Изследователите са осъществили технологичен подвиг, като са разработили първата по рода си контролирана от ума роботизирана ръка, която има способността да следи компютърен курсор, ръководен от мислите на човека.

Възможността за неинвазивно управление на роботизирани устройства, използващи само мисли, ще имат широки приложения, по-специално благоприятстващи живота на парализирани пациенти и тези с двигателни нарушения.

Екипът от изследователи от университета Карнеги Мелън в сътрудничество с Университета на Минесота направи пробив,

използвайки неинвазивен интерфейс на мозъка и компютрите.

Опитите са успели да постигнат добра производителност за управление на роботизирани устройства, като се използват само сигналите, които се усещат от мозъчните импланти. Въпросните джаджи могат да бъдат контролирани с висока точност и това позволява да бъдат използвани за извършване на различни ежедневни задачи.

За да се постигне контролирането на роботизирани ръце, е нужно използването на инвазивни мозъчни импланти. Тези импланти изискват значителна медицинска и хирургическа намеса за правилно инсталиране и експлоатация, да не говорим за разходите по поставянето им и потенциални рискове за пациентите.

Тяхното използване е ограничено само до няколко клинични случая. Голямото предизвикателство в изследванията е да се разработи по-малко инвазивна или дори напълно неинвазивна технология, която да позволи на парализираните пациенти да контролират своята среда или роботизирани крайници, използвайки собствените си мисли.

Вариантите при които се използват неинвазивни външни сензори, а не мозъчни импланти, получават не достатъчно ясни сигнали с по-ниска резолюция, което води до по-малко точен контрол. Следователно, когато се използва само мозъкът за контрол, неинвазивните методи не са в състояние да се противопоставят на използването на имплантираните устройства.

Използвайки нови сензорни техники и такива за машинно обучение, изследователите са имали достъп до сигнали дълбоко в мозъка, постигайки висока резолюция на контрола над роботизирана ръка.

Уникалният подход на екипа към решаването на този проблем не само повишава точността с близо 60% при традиционните задачи за централизирано извеждане, но и засилва непрекъснатото проследяване на компютърния курсор с над 500%.

Устройства, които могат да позволят на хората да си взаимодействат и да контролират средата си са тествани в 68 подходящи човешки субекта, включително контрол на виртуални устройства и контрол на роботизирана ръка за непрекъснато преследване. Технологията е пряко приложима за пациентите и екипът планира да проведе клинични изпитвания в близко бъдеще.