Facebook е на път да финализира плановете си относно пускането на своя собствена крипто-валута

До края на първото тримесечие на 2020 година, компанията планира да създаде система за цифрови плащания. Нововъдението ще обхваща около десет държави.

За целта се проведе среща между шефа на Facebook Марк Зъкърбърг и губернатора на Bank of England – Марк Карни. Те са обсъдили възможностите и рисковете, които биха съпроводили едно такова начинание.

Новата валута ще бъде наречена Global Coins и предстои да бъде тествана до края на тази година. Гигантът на социалните медии анализира съвети по оперативни и регулаторни въпроси от служители на Министерството на финансите на САЩ. Водят се и преговори с фирми за паричните преводи, в това число и Western Union. Целта е да се намерят по-евтини и по-бързи начини за изпращане и получаване на пари от хора без банкова сметка.

Как ще работи новата валута?

Целта е да се създаде начин за сигурни и достъпни плащания, без значение дали потребителите притежават банкова сметка.

Сайтът за социални мрежи, който притежава WhatsApp и Instagram, се надява да елиминира финансовите бариери, конкурирайки се с банките и да намали потребителските си разходи.

Проектът ще обедини усилията си с банки и брокери, които ще позволят на хората да обменят долари и други международни валути в свои цифрови монети. Facebook преговаря с редица онлайн търговци да приемат валутата, като възможност за плащане в замяна на по-ниски такси за транзакции.

Какво представлява крипто-валутата?

Това е своеобразна виртуална валута, която може да се използва за плащане на стоки и услуги в реалния свят, като хотелска стая, храна или филмов билет. Цифровите символи се съхраняват в онлайн портфейли и могат да се изпращат анонимно между потребителите.

Крипто-валутите се движат по технология blockchain. Това е книга от блокове информация, като транзакции или споразумения, които се съхраняват в мрежа от компютри. Тази информация се съхранява хронологично, може да бъде видяна от общност от потребители и обикновено не се управлява от централен орган, като банка или правителство. Идеята е да се гарантира сигурност и анонимност на потребителите, като се предотвратява подправяне на мрежата.

Рискове

Поради опасността при обработването на личните данни на потребителите, най-вероятно регулаторните органи ще разгледат отблизо стартирането на виртуалната валута.

Facebook обмисля процеса на проверка на самоличността и как да бъдат намалени рисковете от пране на пари. Компанията не за първи път се опитва да създаде подобен вид валута. Времето ще покаже дали вторият опит ще бъде успешен.

Необходимо е спазването на редица регламенти в страните, в които ще оперира въпросната валута. Най-големият тест обаче е дали хората ще се доверят на гиганта на социалните мрежи, за да започнат да сменят парите си срещу виртуални.

Ще работи ли крипто-валутата във Facebook?

Най-голямата привлекателност на цифровите валути за банките и големите фирми е технологията, която ги подкрепя. Blockchain може да помогне да се намали времето и разходите за изпращане на пари в чужбина, заобикаляйки банковите мрежи. За да може Facebook да създаде своя собствена платежна система, ще е необходимо да получи достъп до ценни данни. Вместо това, може да създаде платформа като PayPal, която позволява на потребителите да прехвърлят традиционните валути. Крипто-валутите са уязвими за колебанията в стойността, което може да създаде бариера за успеха на така наречената Global Coin на Facebook. Ноq ако проектът се увенчае с успех, може да се окаже едно от най-значимите събития в кратката история на крипто-валутите.

Днес около 30 милиона души използват крипто-валути. Това се равнява на 2,4 милиарда месечни потребители на Facebook.