Bose QuietComfort с ефективно решение на въпрос, с който се занимават автомобилните производители и потребители в продължение на десетилетия

Как да се сведе до минимум нежеланият шум в кабината, причинен от шофиране по неравни пътища и набразден бетон? Bose QuietComfort има решение на този въпрос.

Конвенционалните подходи за преодоляване на проблема включват добавяне на дебела изолация към каросерията на автомобила, като се използват гуми по поръчка. Те допринасят за по-ниските нива на шум, но увеличават теглото на автомобила, а от там и разхода на гориво, като същевременно осигуряват ограничена ефективност.

QuietComfort RNC (Road Noise Control) е по-интелигентно, по-гъвкаво и адаптивно електронно новъведение, което използва съществуващата звукова система на превозното средство.
Bose е пионер със своите изследвания и инженеринг в тази област, като предоставя технология за намаляване на нежелания шум от двигателя. Премахването на доминиращия шум обаче, е по-голямо предизвикателство.

Ако звуците на пътя прекъсват плейлистата ви, Bose има вариант да се избегне това. Технологията, която представи компанията носи същото име, като шумонамаляващите слушалки и вече се предлага на производителите на автомобили, камиони и джипове по цял свят.

Иновативното решение за анулиране на шума използва комбинация от акселерометри, софтуер за обработка на сигнали, микрофони и аудиосистемата на автомобила за електронна борба с нежеланите звуци. Акселерометрите са монтирани към превозното средство и могат да измерват вибрациите, които създават шум. Когато възникне евентуално смущение, системата създава звуков сигнал за анулиране, който се доставя през високоговорителите на автомобила.

Междувременно микрофоните, разположени около кабината, следят за остатъчни нива на шум и спомагат за адаптиране на сигнала във времето. С износването на автомобила, системата ще подобри блокирането на нови шумове, които могат да проникнат.

Най-известната компания за аудио оборудване се занимава и с изграждането на технология за автономни превозни средства. Очаква се иновацията за премахване на шума да бъде налична в производствените модели до края на 2021 година.