В стремежа си да открият нов начин за справяне с маларията, учените са използвали генното инженерство за модифициране на гъбички

Целта е да се произведе отрова, която да унищожава преносителите на зарази.

Първоначалните тестове са показали, че модифицираната гъбичка може да бъде много ефективен убиец на комари. Благодарение на обнадеждаващите резултати, биха могли да се спасят много човешки животи. Това е голяма крачка напред в борбата с вредните насекоми.

ОПАСЕНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПОДХОДА

Борбата с маларията, чрез генно инженерство може да носи и опасности със себе си. Гъбичката неволно би могла да убие други организми, като някои насекоми, нарушавайки крехките екосистеми. Някои учени се опасяват, Африка да не се превърне в голяма лаборатория за рискови експерименти.

За изследване на новите методи са построили “Комарник” в Буркина Фасо. Това е структура, подобна на голяма оранжерия със стени от мрежи против комари, за тестване на гъбичката в подобна среда на естествената. Разделена на шест отделения, някои от които имитират типична хижа. Вътре са били разположени черни листи (комарите се привличат от черния цвят), напоени със сусамово масло съдържащо модифицираната гъба. Изследователите пуснали във всяка колиба около 1,500 комари Anopheles coluzzi, вида, който разпространява малария в Буркина Фасо. Идеята е комарите да поемат гъбичките, когато кацнат на черните листове след хранене. Популациите на комарите в колибите с модифицирани гъби са се разпаднали за около 45 дни. Това показва, че токсичната гъба може да осигури мощно ново оръжие за борба с маларията.

Необходими са последващи изследвания, за оценка на гъбичките, преди някой да помисли за освобождаване на организмите в дивата природа. Но на базата на лабораторните експерименти, гъбата изглежда безвредна за други насекоми, като пчелите, например.

За генетичното изменение на гъбичките е използван ген от паяк. Този специфичен ген произвежда токсин, само когато гъбичката плува в кръв от насекоми.

ПОСЛЕДИЦИ ОТ БОЛЕСТТА

От малария боледуват повече от 200 милиона души всяка година. Страшната епидемия убива повече от 400 000, предимно деца, в Африка.

Местата по света с най-голяма бедност са най-застрашените от зарази. Глобалните усилия за контролиране на болестта изглежда са блокирани, отчасти защото комарите, които разпространяват паразита, стават все по-устойчиви на инсектициди. Така че учените се борят да намерят нови начини да ги убиват.

Наблюдава се и използването на спорен подход, който включва мощен инструмент за редактиране на гени CRISPR и последователността на ДНК. Чрез този метод са създадени комари, които бързо могат да разпространят стерилизираща мутация за унищожаване на цели популации себеподобни.

Ако предаването на малария се намали само с 5%, това би спасило стотици хиляди животи.

ПРОТИВОРЕЧИВИ ВЪЗГЛЕДИ

Това проучване повдига няколко тревожни въпроса, дали генното инженерство на гъбичките няма да има отрицателно въздействие върху общественото здраве и как ще повлияе върху екосистемите, които засягат опрашителите, прилепите и пчелите.