Според индустриални проучвания 60% от хората носят неправилен размер обувки

От няколко години насам Nike експериментира с приложението Nike Fit, което използва комбинация от разширена реалност, изкуствен интелект, компютърно зрение, научни данни и алгоритми за сканиране на краката. Целта е намиране на най-подходящата обувка за вас. Компанията се надява да реши този проблем чрез използване на усъвършенстваното приложение.

AR в приложението никак не е сложно за употреба. След отваряне на Nike и страницата с продукти стигате до момента, в който трябва да посочите желания размер. Там ще ви очаква нова опция за измерване на ходилата ви чрез използване на камерата.

Нужно е само да застанете до стената и да насочите смартфона към краката си, което ще покаже изглед, който използва два AR кръга, за да изравни телефона ви. След като функцията разпознае големината на краката ви и физическата ви среда, ще стартира сканиране и определяне на идеалния за вас размер. Целият процес няма да отнеме повече от минута.

Nike Fit ще

измери стъпалата ви почти до милиметър

и ще може да ви каже дали десният крак е по-голям от левия, или обратното. Компанията е доста уверена в технологията и планира да я направи основна характеристика в приложението. Това не е просто експеримент или маркетингов ход. Грижата за клиента е на първо място. Вече няма да има колебания относно подходящата обувка при онлайн покупка.

След като сте използвали веднъж инструментите за измерване на краката си, тази информация ще бъде запаметена в профила ви в Nike, което улеснява всяка следваща покупка. Ако все пак решите да посетите физически магазин, служителите ще знаят кои размери са най-подходящи за вас от всеки модел, чрез просто сканиране на QR кода от приложението Nike.

Не всеки модел отговаря универсално на номера ви. Например Air Max е различен от Epic Reacts. Последните са по тесни и има вероятност размерът да се различава. Тук приложението би било много удобно при закупуване на правилната номерация.

Това ще е от голяма помощ и на родителите, тъй като те ще могат да измерват краката на децата в домашна обстановка, без да се притесняват от бързата промяна на детското краче и непрекъснато ходене по магазините. Те ще могат да използват Nike Fit на всеки няколко месеца, тъй като растежът е интензивен. Служителите също ще реагират адекватно, след като получат вашия профил. Те могат да сканират всяка кутия за обувки и системата ще им каже какъв е най-добрият размер за вас при всеки конкретен модел.

Компанията планира да пусне тази функция в приложението си през юли. Първоначално тя ще бъде достъпна само за САЩ, но малко по-късно това лято би трябвало да е на разположение на потребителите от цяла Европа. Остава само да почакаме и да се поглезим с персонална консултация, осигуряваща ни най-удобната обувка.