Нови тестове ни позволяват да засечем депресивни състояния чрез изследване на кръвта

През последните години става все по-ясно, че клиничната депресия може да остави биологични следи в тялото. Сега експертите искат да се възползват от това, за да подобрят начина на лечение. Все по-разпространената и задълбочена проява на всякакъв вид депресии и психическа нестабилност ни заставя да намерим адекватни решения, при това бързо.

Учени смятат, че вече могат да определят степента на депресия на пациента чрез биомаркери от директен кръвен тест. Изследователите от Медицинския факултет на Университета в Индиана, които стоят зад проекта казват, че са разработили теста, за да направят диагнозите и лечението на психичните разстройствата и настроението не само по-точни и обективни, но и да помогнат на лекарите да предложат по-добри и персонализирани грижи. Всичко това е в състояние да елиминира субективността опит-грешка, която се случва при лечение на депресията днес.

Изостава ли психиатрията

Все по-шеметния напредък на медицината, като че позабрави клона на психиатрията и ние се нуждаем от спешни мерки да пренесем нивото и в 21-ви век. Имайки предвид факта, колко по-често се наблюдава подобно състояние при хората и степента, в която протича то, сега е повече от необходимо да постигнем напредък в областта. Това не е по-маловажно от онкологията или хирургията. Тук също се говори за спасяване на човешки животи и предизвикателствата пред лекарите не са никак малко.

Новите решения

Работата предоставя много по-точен поглед върху това как депресията се променя с течение на времето, дори в мащаба на циркадния ритъм на всеки индивид. С цялата тази информация изследователите могат да разработят и доставят много по-прецизни лечения, съобразени с конкретния, индивидуален случай на пациента. И както при повечето останали медицински заболявания, така и при психическото разстройство, правилният подход води до много по-сполучлив изход от лечението.

Чрез разработването на кръвни тестове за депресия и биполярно разстройство, може да успеем да разграничим двете и да съобразим правилните лечения с хората. Кръвните биомаркери се появяват като важни инструменти при разстройствата, където субективният самоанализ на индивида или клиничното впечатление на медицинските специалисти не винаги са надеждни. Новите тестове могат да ни отворят вратата към прецизно, персонализирано съвпадение с лекарства и обективно наблюдение на отговора на лечението.