САЩ одобрява първо ново лекарство за болестта от 20 години насам

Първото ново лечение за болестта на Алцхаймер от близо 20 години е одобрено от регулаторните органи в САЩ, проправяйки пътя за използването му във Великобритания. Адуканумаб е насочен към основния причинител на болестта, а не към нейните симптоми.

Най-малко 100 000 души във Великобритания с лека форма на заболяването биха могли да бъдат подходящи за лекарството, ако регулаторните органи на Обединеното кралство покажат зелена светлина.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че има сериозни доказателства, че адуканумаб намалява амилоидните бета плаки в мозъка. Това обещава големи ползи за пациентите.

Спорен процес

През март 2019 г. международните изпитания на адуканумаб са включвали около 3000 пациенти. Те бяха спрени, когато анализът показа, че лекарството не намалява влошаването на паметта и проблемите с мисленето. Допълнително са били направени още анализи и се е стигнало до заключението, че лекарството е действало, стига да е приемано в по-високи дози.

Как работи?

Адуканумаб е насочен към амилоид. Това е протеин, който образува анормални бучки в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер. Те увреждат клетките и предизвикат деменция. Допълнителни симптоми могат да бъдат затруднено мислене, проблеми с комуникацията, объркване. Смята се, че над 30 милиона души по света имат Алцхаймер, като повечето са на възраст над 65 години.

Около 500 000 души са засегнати от болестта в Обединеното кралство. Тези които отговарят на условията за прием на адуканумаб, са предимно на 60 или 70 години в ранен стадий на заболяването. Това не е някакъв чудодеен лек, но е първият, който се справя с разрушителния механизъм в невроните.

За и против

Някои приветстваха одобрението, наричайки го крайъгълен камък за милиони, живеещи с болестта на Алцхаймер. Други вярват, че лекарството ще има само незначителни ползи. Все още не знаем колко ще струва, но ако бъде одобрено, достъпът ще бъде ограничен до тези, които са направили специализирано сканиране на мозъка, за да потвърдят диагнозата си.

През последното десетилетие над 100 потенциални лекарства за Алцхаймер се провалиха на тестовете. Ако тук нещата се получат, медикаментът ще се превърне в повратна точка за милиони засегнати хора. Това е само началото на пътя към нови лечения на болестта. Въпреки че много лекари се съмняват в ползите от адуканумаб, одобрението му от САЩ може да бъде огромен тласък за изследванията на деменция. Последните обикновено се финансират недостатъчно в сравнение с рака или сърдечните заболявания.