
Златната маруля е генетично проектирана да съдържа 30 пъти повече витамини
Не всички от нас поставят на първо място в менюто си плодовете и зеленчуците. Някои не ядат толкова много от тях, колкото знаем, че трябва. Сега тази цел се оказва малко по-постижима. Учени от Испания създадоха нова „Златна маруля“. Тя е снабдена с 30 пъти повече хранителни вещества от обикновените аналогични зелени продукти. Златната маруля е генетично проектирана да има по-високи нива на антиоксиданта бета-каротин. Оттук идва и наситения жълт цвят.
Похапвате ли салата?
Марулята не е най-вълнуващият зеленчук, но често ще я намерите като допълнение към сандвичи, яхнии и други ястия като начин да си доставите допълнителни хранителни вещества. Вече има начин да извлечете повече ползи за здравето от по-малко зеленчук.
Екип от Изследователския институт за молекулярна и клетъчна биология на растенията (IBMCP) е модифицирал чрез генетично инженерство скромната маруля, за да увеличи нейните хранителни стойности. По-конкретно, учените повишават нивата на антиоксидант, наречен бета-каротин, който тялото ви използва, за да произвежда витамин А. Това е важно за оптимално зрение, имунната функция и клетъчния растеж. Смята се също, че предпазва от Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои видове рак.
Бета-каротинът обикновено се намира в големи количества в зеленчуци като моркови, тиква и сладки картофи. Както може би се досещате, общото в тези зеленчуци е оранжевият цвят и новата маруля не е изключение. По-високите количества бета-каротин оцветяват листата в поразителен жълт цвят, откъдето идва и прякорът Златна маруля.
Завидни ползи
Нивата на бета-каротин в листата на златната маруля са до 30 пъти по-високи от тези на обикновената. Не само това, но тези антиоксиданти са и по-биодостъпни. Това означава, че храносмилателната ни система може да ги извлече по-лесно от храната, която поемаме.
Увеличаването на тези нива обаче не е било лесно. Бета-каротинът обикновено се произвежда в хлоропластите на растението. Това са клетъчните структури, които извършват фотосинтеза. Но ако разчитаме твърде много на даденото място, това намалява способността на растението да получава енергия от слънчевата светлина. Екипът намерил начин да премести антиоксиданта в различни части на растителните клетки.
В следствие на упоритата работа, успешно е произведен и натрупан бета-каротин в клетъчните отделения, където не го намираме обикновено. Това се случва чрез комбиниране на биотехнологични техники и достъп до висок интензитет на светлина.