Геймърите вече могат да използват алтернативни начини за съхранение на резултатите си

На своето хардуерно събитие през 2020 г. Amazon обяви платформа за игри в облак, наречена Luna. Новината не е твърде изненадваща. За услугата се говори от миналата година, като наименованието й беше „Tempo“. Освен нея, любителите на игрите ще могат да опитат и новия контролер.

Кой ще се възползва?

Не е ясно кога Luna ще стартира масово, но първоначално ще се предлага на PC, Mac, Fire TV, iPhone и iPad. Версията за Android е планирана след премиерата на услугата. Все още няма информация за наличности в международен план, но желаещите в САЩ могат да заявят достъп до услугата. Тя ще стартира първоначално с цена от $ 5,99 на месец. Това ще предостави възможност на абонатите да играят игри на канал Luna Plus на две устройства едновременно и ще предлага разделителна способност 4K / 60fps за избрани заглавия. Услугата ще се захранва от AWS, повсеместната уеб платформа на Amazon.

Luna ще включва и Twitch интеграция. Игрите могат да се играят или с мишка и клавиатура, или с Bluetooth контролер. В тази връзка, Amazon обяви свой собствен Luna Controller с активирана Alexa, който ще струва $ 49,99.

Повече от 100 игри ще бъдат достъпни чрез канала Luna Plus, а стартовите заглавия ще включват Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale, The Surge 2, Yooka-Laylee, GRID, Abzu и Brothers. Голяма част от опциите ще бъдат добавяни с течение на времето. Компанията си партнира с Ubisoft за конкретен игрален канал. Когато желаещите се абонират за него, те ще имат достъп до любимите си заглавия на Ubisoft с разделителна способност до 4K, мобилен геймплей и достъп до всички нови заглавия. Това ще е първият от многобройните канали за игри на Luna, където клиентите могат да избират между любимите си издатели и жанрове.

Luna ще включва и Twitch интеграция. Игрите могат да се играят или с мишка и клавиатура, или с Bluetooth контролер. В тази връзка, Amazon обяви свой собствен Luna Controller с активирана Alexa, който ще струва $ 49,99 по време на предварителния период на достъп.

Какво ще предлага

Luna Controller ще се активира от Alexa и ще се свързва директно с облака, за да управлява без усилие вашата игра. Дизайнът е с множество антени, което дава приоритет на непрекъснатия Wi-Fi за игри с по-ниска латентност. Предварителните тестове показаха намаляване на закъснението при връщане, когато се играе с Luna Controller с Cloud Direct срещу Luna Controller чрез Bluetooth. Съществуват намаления между 17 до 30 милисекунди между PC, Fire TV и Mac. Тъй като Luna Controller се свързва директно с облачните сървъри, играчите могат лесно да превключват между екрани, например от Fire TV към мобилен телефон, без допълнително сдвояване или промени в конфигурацията.

През годините Amazon винаги е имал взаимоотношения с игрите. В допълнение към притежаването на услугата за стрийминг Twitch, компанията разработва свои собствени игри, включително онлайн шутъра Crucible. Гигантът работи и по масивна мултиплейър игра, наречена New World, която първоначално трябваше да дебютира това лято. За съжаление беше отложена за 2021 година. Днешните новини поставят Amazon в пряка конкуренция както с Google Stadia, така и с xCloud на Microsoft във все по-пренаселеното облачно пространство.