Нов дизайн за VR очила

Постиженията в технологията за виртуална реалност през последните години са насочени предимно към оптимизиране на дизайна и размера на екраните. Големите модели носят относителен дискомфорт. Дори и най-компактните и удобни VR приспособления днес, все още наподобяват нещо подобно между ски очила и мотоциклетна каска. Това изисква масивни подглавници за обезопасяване на дисплея, който стърчи на няколко сантиметра от лицето. Референтните дизайни за VR дисплеи в стил „очила“ помагат за смекчаване на положението, но те все още не изглеждат както ни се иска и осигуряват ограничено зрително поле.

Изследователи от Facebook Reality Labs използват холографски филм, за да създадат прототип на VR дисплей, който изглежда почти като стандартните слънчеви очила. С дебелина по-малка от 9 мм и без значителни компромиси в зрителното поле или разделителната способност, тези екрани един ден биха могли да изпратят днешните обемни VR визьори изцяло в миналото.

Холографска оптика

Учените разработващи нови модели за виртуална реалност, подробно описват оптиката зад лекия прототип. Ключът към иновацията е поредица от плоски, поляризирани филми, които използват светлинно-сгъваема техника, за да отразяват показаното изображение няколко пъти в малко пространство.

Този дизайн ефективно разширява видимото фокусно разстояние на изображението, което е ключово за комфорта на очите на потребителя. Същевременно не е необходимо голямо физическо пространство, за да може светлината да се движи. Холографските филми, използвани за фокусиране на изображението върху окото елиминират нуждата от обемисти пречупващи лещи, намиращи се в настоящите слушалки.

Как изглеждат?

Дисплеят на прототипа е в състояние да осигури приблизително 90-градусово хоризонтално зрително поле. Това е голямо подобрение спрямо тънкослойните AR дисплеи като Hololens на Microsoft или Magic Leap. Тъй като прототипният дисплей на Facebook използва лазери вместо LCD, за да създаде изображение, е трудно да се направи традиционно измерване на разделителната способност на базата на пиксели.
Изследователите твърдят, че изображенията в центъра на прототипа могат ясно да дефинират миниатюрни детайли, които се доближават до границите на човешкото зрение.

Истинска революция

Подобрената технология има голям потенциал и все пак среща доста ограничения при настоящите прототипи. От една страна те показват само съдържание в множество нюанси на зеленото. Получаването на пълноцветни изображения в този форм-фактор ще изисква интегриране и наслагване на червени и сини лазери, което ще се нуждае от внимателни инженерни изчисления. От друга страна обаче, тези лазери теоретично трябва да могат да осигуряват по-широка цветова гама от обичайните sRGB LCD дисплеи в настоящите VR очила.

Прототипът изглежда като революционна и напълно осъществима посока за бъдещи VR иновации. Те биха могли да пренасочат виртуалната реалност в съвсем нови граници от сегашния неудобен вид. Въпреки че сме много далеч от оптимални технологии, добре е да знаем, че компании като Facebook се опитват да впечатляват все повече.