Колосално находище на литий може да е най-голямото откривано в света

Литият е основна суровина за създаването на батериите захранващи електрическите превозни средства. С напредване на зелените технологии и масовото им навлизане по целия свят, се нуждаем от по-големи количества суровини за покриване на нарастващите нужди.

Възможно е САЩ да са се натъкнали на най-голямото известно находище в света досега, при това съвсем случайно.

Несметни богатства

Ново проучване изчислява, че вулканичният кратер на границата между Невада и Орегон наричан калдерата Макдермит, съдържа колосалните 20 до 40 милиона метрични тона литий. Въз основа на тези данни, находището бие по количество литий дори солените площи на Боливия, където се намират около 23 милиона тона.

Възможно е изследователите да са попаднали на най-голямото откритие в света. Това може да промени динамиката на лития в световен мащаб. Неминуемо ще има влияние по отношение на цената, сигурността на доставките и геополитиката.

Някои от най-богатите запаси на литий в света се съдържат в саламура. Но литият на калдерата Макдермит е заключен в глина. Това важи особено за южната част на Невада.

Калдерата се е образувала след масивно изригване на магма преди приблизително 16,4 милиона години, извличайки несметни богатства като литий и други метали. Там се е помещавало езеро, което е отложило слой от седименти, споени с литий. Когато вулканичната активност се възобновява, горещите изпарения вкарват допълнителен литий. Сега глината е уникално богата на ценни вещества. В добавка на това, тя се намира на възможно най-доброто място: близо до повърхността. Това предполага сравнително лесно извличане и добив.

Неоспоримо въздействие

Това е добра новина за миньорите. Не само, че този конкретен пласт е по-богат на метал, но се предполага, че е по-лесен за разделяне. Освен това находищата са концентрирани най-вече на едно място в южния край на прохода. Това ограничава зоната, засегната от минни дейнсоти.

На теория добивът на литий варира в зависимост от използваните методи. Някои от тях обаче носят редица опасности, като отделяне на огромни количества CO2, замърсяване на подземните води с опасни тежки метали или безвъзвратно поглъщане на тонове изкопаеми горива. Екологичните му щети не трябва да се пренебрегват в осигуряването на зелена транспортна инфраструктура.

Поради тези причини проектът е затънал в противоречия. Природозащитниците искат да блокират добива в района. Те вярват, че това ще наруши законите за околната среда. Към тях се присъединяват индиански активисти, тъй като проходът се смята за свещен от някои местни племена. Въпреки всичко федералният съд отхвърли жалбите им през юли и работниците вече обработват обекта.

Сподели
Предишна страницаПризнаци на живот
Следваща страница7 впечатляващи и различни идеи за подарък за мъж
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.