Ще успее ли да коригира проблемите с дисплея на iPhone 15?

Редица собственици на iPhone 15 Pro Max се оплакаха от екстремно изгаряне на екрана. То е известно още като персистиране на изображението, при което сянка от него е трайно гравирана в дисплея. Това за съжаление е недостатъкът на OLED дисплеите. Все пак е рядкост да се случи толкова рано в жизнения цикъл на устройството и до степента, демонстрирана от потребителите.

Apple обеща корекция в iOS 17.1 RC, която до скоро беше достъпна само за бета тестери. От броени дни тя вече е разпространена сред потребителите. Тъй като актуализацията вече е тествана от разработчици, някои ранни доклади предполагат, че неприятностите с изгарянето на екрана може да са отстранени. Редица тестове показват успешно справяне с проблема. Нетърпеливи потребители забелязаха подобрение в консумацията на енергия. Все пак всяка нова версия идва с идеята за удовлетворение и удобство.

Освен споменатите ползи ще се възползваме и от наличието на не една нова мелодия към оригиналните предложения на марката. Това е отдавна чакано нововъведение, което ще бъде прието радушно от феновете на Apple.

Масова употреба

Рано е и актуализацията все още не е разпространена повсеместно. Предстои да видим дали потърпевшите ще имат подобен успех. Това, което не е ясно, е дали този проблем всъщност е изгаряне на екрана или някаква грешка в дисплея. Обикновено постоянството на изображението е хардуерен дефект, който изисква подмяна на екрана. Повечето от решенията са превантивни, като намаляване на яркостта или изключване на винаги включен дисплей. Това намалява шанса, непрекъснато показвано изображение да изгори на екрана.

Производителите компенсират възможното изгаряне с по-висококачествени OLED панели, които имат по-дълготрайни светодиоди. Използват се и някои софтуерни трикове, които Apple обяснява в своята разбивка на Super Retina дисплеите на компанията. Това включва специални алгоритми, които наблюдават използването на отделни пиксели, за да произведат данни за калибриране на дисплея. Вашият iPhone използва тези данни, за да регулира автоматично нивата на яркост за всеки пиксел. Така успешно се намаляват визуалните ефекти от прегаряне и се поддържа постоянно изживяване при гледане.

Гаф или случайност

Във всеки случай прегарянето на екрана не трябва да се случва след няколко седмици употреба. Обикновено отнема години, за да бъде забелязано, особено на устройство от висок клас като iPhone 15 Pro Max. Начинът да го коригирате често е подмяна на хардуер, а не актуализация на софтуера. Това предполага, че не става въпрос за проблем с устойчивостта на изображението.

Apple не е дала повече подробности за това какво е причинило първоначалния проблем, но ще видим дали корекцията на iOS 17.1 ще работи и за други засегнати iPhone, когато бъде приложена масово.