До този момент няма признаци на отхвърляне или инфекция

Един месец след експериментална процедура за трансплантиране на сърце от генетично модифицирано прасе на пациент с краен стадий на сърдечно заболяване, лекарите казват, че сърцето функционира самостоятелно и не показва признаци на отхвърляне.

През септември 58-годишнен пациент претърпя втората по рода си операция. Сърдечната му болест и съпровождащите заболявания не допускат традиционна трансплантация на човешко сърце. Вече са изтеглени всички поддържащи лекарства и новият орган прави всичко от само себе си. Сега лекарите се надяват да установят, че пациентът ще има силата да изпълнява рутинни функции сам.

Провежда се физиотерапия, която трябва да възвърне силата на болния, изгубена през последния месец прекаран там.

Надеждите на пациента за нормален живот не са били големи към момента на постъпване в болницата. Два изследователски екипа описват напредъка в трансплантацията на свински бъбреци на хора, маркирайки ключови стъпки по пътя към клиничните изпитания.

Нова надежда

Пациентът постъпва за първи път в клиниката на 14 септември, след като получава симптоми на сърдечна недостатъчност. По време на престоя, сърцето му е спряло два пъти. Върнат е към живот само благодарение на автоматичен дефибрилатор в стаята му.

Експерименталната операция за ксенотрансплантация е позволена от програмата на Американската администрация по храните и лекарствата. Според FDA програмата е потенциален път за пациенти със сериозно или непосредствено животозастрашаващо заболяване. Тя е възможност за достъп до изпитан медицински продукт (лекарство, биологично или медицинско изделие) за лечение извън клинични изпитания, когато няма налични сравними или задоволителни алтернативни терапевтични възможности.

Свински гени

Използваното свинско сърце идва от генетично модифицирано прасе. То е имало редактирани 10 гена, включително три инактивирани, за да се елиминира алфа гал захарта в кръвните клетки на прасето. Тя може да предизвика тежка реакция в човешката имунна система, причинявайки отхвърляне на органи. Допълнителен ген на прасе беше модифициран, за да контролира растежа на сърцето на животното, докато шест човешки гена бяха добавени в генома на прасето, за да се увеличи приемането от имунната система. FDA за първи път одобри генно редактираните прасета за потенциална терапевтична употреба и консумация през 2020 г.

Понастоящем няма клинични изпитания, които да използват органи от свине за трансплантации на живи човешки същества.

Пациентът се третира с експериментално лечение с антитела, за да се потисне допълнително имунната система и да се предотврати отхвърляне. Той продължава да бъде наблюдаван за всякакви признаци на отказ или развитие на вируси, свързани със свинете. Прасето донор също е било изследвано за всякакви вируси или патогени.

С ясно съзнание за риска

Пациентът е бил напълно съгласен с експерименталното лечение и е бил информиран за всички рискове. Освен това той е подложен на пълна психиатрична оценка и е обсъдил случая си с медицински служител.

Според федералното правителство има повече от 113 000 души в списъка за трансплантация на органи, включително повече от 3300 души, нуждаещи се от сърце. Всеки ден 17 души умират в очакване на орган.