Чрез него може да наблюдавате Международната космическа станция

НАСА пуска ново приложение, за да направи по-лесно от всякога забелязването на Международната космическа станция в нощното небе. Не е тайна, че отдавна можем да се възползваме от уебсайта Spot the Station. Сега нещата стават още по-лесни. Новото приложение ще бъде достъпно както за iOS, така и за Android. В него ще открием функции за разширена реалност и удобен интерфейс, за да научим повече за орбиталната лаборатория.

Кога да наблюдаваме?

Международната космическа станция е най-лесно забележима рано сутрин или вечер в моменти, когато слънцето не грее, но светлината му все още рефлектира в орбиталната станция. Приложението услужливо ще сигнализира, когато станцията ще бъде над вашето местоположение в оптималния момент, за да свети най-ярко. Ще получавате информация, колко дълго ще се показва в небето, колко високо ще е позиционирана и посоката на движение.

Вълнението по повод Международната космическа станция не е секнало дори и след 23 години непрекъснато човешко присъствие на борда. Невероятно е да наблюдаваме станцията, когато погледнем нагоре в точния момент. Орбиталната лаборатория, която продължава да предоставя толкова много уникални, осезаеми ползи за човечеството, наистина не е толкова далеч от обсега ни, колкото изглежда.

Как да оперираме с приложението?

Главната страница на приложението включва обратно броене до следващото възможно наблюдение. Ще откриете и глобус с карта на текущата позиция на МКС. Наличен е изглед на цяла страница за проследяване местоположението на станцията. Можете също така да активирате известия, за да сте сигурни, че никога няма да пропуснете възможност за наблюдение.

Като най-полезна определяме втората страница от новото приложение. Тя предоставя изглед с разширена реалност, за да ви помогне да намерите станцията в небето. Докато приложения като SkyView отдавна предлагат AR функции за изследване на нощното небе, включвайки планети, звезди и съзвездия, новата добавка Spot the Station на НАСА е напълно безплатна опция без реклами.

Данни за МКС

Страницата с ресурси е свързана с обширна колекция от писмени материали на НАСА, налична на NASA.gov. Там ще откриете последните новинарски публикации, свързани с дейността на екипажа на космическата станция, допълнителна информация за МКС, нейния екипаж и историята за международно сътрудничество. Предоставя се и информационен лист с общи данни за МКС.

Желаещите могат да прочетат повече за МКС и всичко друго в космоса на сайта Space Explored. Само след няколко дни CRS-29 трябва да изпрати още доставки до Международната космическа станция.

Сподели
Предишна страницаКакво е новото в Chrome 120?
Следваща страницаКакво причинява припадъците?
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.