Chrome 120 вече е наличен в бета версия и включва много вълнуващи актуализации 

С изданието на Chrome 120 Beta, платформата за разширения прави още една голяма крачка напред. С това ще се запълнят пропуските. Новият userScript API, както и поддръжката за обработка на файлове в ChromeOS са двата останали елемента в списъка, които остава да зачеркнем.

Потребителски скриптове

Потребителските скриптове са сравнително малки фрагменти от код, които разширенията могат да инжектират в уеб страници, за да променят външния вид или поведението им. Те могат да бъдат създадени директно от потребителя или открити в различни хранилища на потребителски скриптове в мрежата. Започвайки с Chrome 120 Manifest V3 разширенията вече могат да управляват колекцията от потребителски скриптове и да определят кога и как да ги инжектират в уеб страници.

Има една значителна разлика между поддръжката на потребителски скрипт в Manifest V2 и Manifest V3. Тъй като потребителските скриптове са мощни и изискват голямо доверие в автора, екипът на Chrome решава, че потребителите трябва да изберат режим за разработчици, преди да могат да изпълняват потребителски скрипт.

Новата извадка на userScript демонстрира прост подход за откриване, дали режимът за разработчици е активиран и осигурява лесен поток за включване.

Статични граници на набор от правила за DNR

Значително се увеличава лимита за активирани статични набори от правила от 10 на 50. Общият брой разрешени статични набори от правила скача от 50 на 100.

Chrome представи списък за четене през 2021 г. Миналата година екипът направи достъпа до списъка още по-лесен чрез страничния панел. С Chrome 120 се добавя възможност за разширенията на Chrome. Те вече могат да създават, четат, актуализират и изтриват записи в списъка за четене.

Работа с файлове в ChromeOS

Обработката на файлове позволява на разширенията да отварят файлове с определени типове MIME. Това важи и за файлови разширения за обработка на файлове в уеб платформата.

Това е малка актуализация, но адресира важна празнина в жизнения цикъл на service worker. Поради задвижвания от събития характер на обслужващите работници, препоръчителният начин за задействане на събитие в бъдеще е използването на chrome.alarms. API за аларми гарантира, че събитието се задейства, дори ако междувременно услугата се изключи.

Все пак има уловка. Преди Chrome 120 най-краткият период от време за задействане на аларма беше една минута. Тя обаче се изключва след 30 секунди бездействие. Не съществуваше директен начин да планирате задействане на аларма след 45 секунди, тъй като при използване на setTimeout, услугата може потенциално да бъде изключена преди събитието да се задейства.

Наистина сме развълнувани от напредъка, който платформата за разширения постигна през последната година. Chrome 120 е друга голяма стъпка с увеличаване на ограниченията за DNR и поддръжка на потребителски скриптове.

Сподели
Предишна страницаApple в подкрепа на здравето ни
Следваща страницаНАСА пуска ново приложение
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.