Chromebook

Преди две години Google представи поредния член на семейството Chromebook – Chromebook Pixel. Това беше един много добър за класа си лаптоп, който обаче се предлагаше на нечовешка цена. Сега, след като компанията преди месец спомена, че може да ни покаже нещо ново, това се случи – ето го и варианта от тази година на Pixel, който е невероятен!

Виж още: Ревю на Toshiba Qosmio X70-B-10F

Като казвам невероятен, не очаквайте нещо, което можете да ползвате за всякакви нужди – все пак това е Chromebook. Но определено ъпгрейдът на предишния модел е нещо, което ще се хареса на феновете. Има и много интересни скрити изненади. Първо, да поговорим за дизайна – той не изглежда променен. Отново имаме изтънченият, минималистичен вид на предшественика, прави ръбове и сравнително малък размер. На капака има светлини, които са първата изненада тук. Почуквайки върху затворения Chromebook, те ще пробляснат, показвайки ви нивото на батерията.

Ъпгрейднати са още клавиатурата и тракпада – сега те са по-удобни и по-бързи. Екранът е същият, в пропорции 3:2 (2560×1700 пиксела), което на пръв поглед не е толкова дразнещо, колкото бихте си помислили. Тъчскрийн, разбира се. Имате включени стандартни жакове за слушалки, четец за SD карти и два USB 3.0 порта, което е супер. Кое е още по-супер? USB Type-C. Точно така, явно не само Apple са се насочили към новото поколение USB портове, които предполагам след време ще се превърнат в стандарт. А кое е още по-супер от още по-супер USB Type-C порта? Втори USB Type-C порт. Можете да използвате тези портове за зареждане на лаптопа, за TV-out и още каквото друго можете да се сетите с наличните в момента технологични възможности. За останалото, както казах, има два USB 3.0 порта. Липсва HDMI, но пък с подходящ удължител, можете да ползвате Type-C-то за това.

Google този път са заложили на сериозни характеристики за лаптоп, на който можете да стартирате едва ли не само Chrome браузър. Ще получите последния процесор Intel Core i5, 8GB RAM и 32GB вътрешна памет. Всичко това на скромната цена от 999 долара. Точно така, Chromebook Pixel е доста скъп. Почакайте да чуете за LS варианта му (което значи Ludicrous Speed) – той е с Core i7 процесор от Intel, 16GB RAM и 64GB вътрешна SSD памет. Това пък е за 300 долара отгоре.

Като цяло смея да твърдя, че цената е чудовищно висока за това, което може да прави новият Chromebook Pixel. Но пък хардуерните му характеристики хич не са лоши. Получавате и цели два USB Type-C порта (достатъчно ли наблегнах на този факт?) Както споменах в началото, има още изненади. Една от тях е батерията на този Chromebook. Според Google тя издържа до 12 часа на стандартно ежедневно ползване, можете да го зареждате през нощта и след това да го ползвате цял ден, а 15 минути зареждане ви дават до 2 часа време за ползване. Какво по-хубаво от това.

Бих казал, че този лаптоп не е за всеки. Има още накъде да вървят Google в тази посока, но смятам, че след време имат възможност да постигнат нещо голямо. Засега бих препоръчал Chromebook Pixel, ако ви трябва втора машина главно за интернет нужди и ако работата ви е свързана с това. Може би и за мултимедия и забавление (изключая игри). Но това в никакъв случай не значи, че машинката е лоша. Просто не е за всеки.

Сподели
Предишна страницаSamsung представи Galaxy Xcover 3
Следваща страницаУслугата HERE maps вече е налична и за iOS
Венцислав Димитров е редактор култура на Smart News и студент по астрофизика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от наука, технологии и иновации. Страстта му са космосът, класически sci-fi романи, комикси, хубава кухня и indie игри.