Изследователи мислят, че са намерили мястото, където наистина е започнала пандемията

За да успеем да се борим успешно с една болест и да предотвратим разпространението й, ние трябва да знаем кога, как и от къде е произлязла. По тази причина, непосредствено след избухването на пандемията от COVID, бяха сформирани множество екипи, които да изследват първоизточника й.

След като проведоха изчерпателно проучване, как всъщност е започнал проблема в Китай, разследващите от Световната здравна организация смятат, че са го разбрали. Финалните заключения констатират, че коронавирусът SARS-CoV-2 вероятно за първи път е прехвърлен от животни на хора в една от няколкото ферми за диви животни в Южен Китай.

Оправдано съществуване

Тези ферми се управляват от правителството, като средство за извеждане на отдалечените селски общности от бедността. По своята същност те до голяма степен са били успешни. Фермите за диви животни са се превърнали в огромна индустрия и доставят месо на много места в страната, включително и на пазара в Ухан, който първоначално се смяташе за епицентър на пандемията.

Въпреки че изследователите на СЗО не знаят кои животни и в коя ферма за първи път разпространяват вируса сред хората, много от тези отглеждани в плен, са били в състояние да го направят. Грижата за екзотични животи, като цивети, миещи кучета, бамбукови плъхове, панголини и други подобни представлява огромен риск.

Разследването на СЗО установи, че коронавирусът вероятно се е разпространявал в Китай много преди избухването пандемията на пазара в Ухан, повдигайки въпроса откъде всъщност идва. Един от възможните отговори беше, че той е изтекъл от близкия институт по вирусология, но разследващите стигнаха до заключението, че изглежда много по-вероятно вирусът първоначално да е прехвърлен на хората извън Ухан, а след това да си е проправил път към града.

Крути мерки

СЗО не е единствената, която забелязва, че фермите могат да играят ключова роля за това. Китайското правителство нареди те да бъдат затворени, а животните да бъдат изхвърлени още през февруари 2020 г. Този ход бе радушно приет от всички. Доказателствата наклониха везните към теорията, че това е бил най-вероятния път на болестта. Унищожаването на фермите беше най-логичното действие за презастраховка от последващи подобни случаи.