Оптимизиране на складовете

Amazon разширява съществуваща програма, която увеличава продуктивността в складовете. Тя насърчава служителите да подобрят своята ефективност и да се конкурират с други за цифрови награди, като виртуални домашни любимци. Програмата се нарича FC Games и включва до шест мини-игри в аркаден стил, които могат да се играят само чрез изпълнение на складови задачи на работното място.

Избор на игра

Компанията използва стимулация под формата на игри в работните станции, за да стимулира служителите да подобрят производителността. Скоро този метод ще е приложим в поне 20 обекта. Много от игрите обикновено са прости виртуални представления за това, колко бързо работникът изпълнява дадена задача. Една от тях е Mission Racer. При нея кола се движи по писта, докато служител подбира и сортира продукти в подходящи кутии. Друга от мини-игрите на Amazon се нарича Tamazilla. Това е игра напомняща на популярния продукт за цифрови домашни любимци Tamagotchi.

Обратна връзка

На работниците им се нрави възможността да се възползват от тези стимули. Благоприятните отзиви спомагат разширяването на програмата във все повече складови помещения. Екстрата не е задължителна за наетите лица. Те могат да включват или изключват различни игри в зависимост от предпочитанията си. Могат да играят анонимно или изобщо да не играят.

Оказва се, че игрите са популярни, защото могат да помогнат за намаляване на досадата при повтарянето на еднакви действия в половин дневната смяна на склад. Други се опасяват, че това е една стъпка към още по-зловеща и деспотична система от показатели, предназначена да проследява служителите и да ги насърчава да работят възможно най-усилено и бързо.

Някои служители са използвали представянето на FC Games, за да поискат още от собствената валута на Amazon, която може да бъде заменена за фирмени стоки. По време на натоварени работни дни, служителите могат да спечелят скъпа потребителска електроника, като игрови конзоли или Apple Watch.

Разнообразие в ежедневието

Самите игри не са предназначени да възнаграждават служителите с осезаеми реални предимства, а да насърчат производителността, тъй като работата в склад става все по-досадна.

Компанията е в дългогодишен процес на автоматизиране на много елементи от складовата работа с помощта на роботика. Крайната цел е привидно да се премахнат най-повтарящите се и опасни трудови позиции. И все пак резултатът от това хибридно работно място е, че хората са принудени да се занимават с по-специализирани, често ролеви действия, които включват по-малко движение и повече повторение с все по-голям фокус върху метрики, които измерват ефективността на работата.