Плановете са те да изчезнат напълно до 2033 година

Mastercard постепенно прекратява използването на магнитни ленти в своите кредитни и дебитни карти през следващото десетилетие. Това се налага, тъй като индустрията преминава към по-сигурни или удобни алтернативи като чипове и безконтактни плащания. Това ще бъде първата мрежа за плащания, която ще прекрати технология, съществуваща още от 60-те години на миналия век.

Кога ще се случи?

Mastercard възнамерява преходът да започне през 2024 г., когато лентата вече няма да се изисква за нови карти в региони като Европа. При нас чип картите отдавна са широко използвани. В САЩ, където приемането на плащания с чипове би било по-бавно, преходът ще започне през 2027 г. От 2029 г. няма да има нови дебитни или кредитни карти Mastercard с магнитна лента и те ще изчезнат напълно до 2033 г.

Предимствата от миналия век

Магнитните ивици бяха огромно подобрение в сравнение с плоските машини за отпечатване, които касиерите използваха за записване на данни от картата. През 90-те години на миналия век бе въведен глобален стандарт за чипове EMV. Той проправи пътя за по-сигурно съхраняване на данните на картодържателя върху малки чипове с интегрална схема, вградени в картите.

В наши дни 86% от личните транзакции с карти в световен мащаб използват EMV чипове. Те обикновено се защитават с помощта на ПИН, но биометричното удостоверяване чрез пръстови отпечатъци се явява по-сигурна алтернатива. Последният метод масово започна да навлиза в ежедневието ни. Той се прилага успешно при автомобили, автобуси, смартфони и още много други.

Интересното е, че САЩ не са приели EMV чипове в същата степен като останалата част от света. Миналата година процентът на личните транзакции с карти, използващи технологията в страната е бил по-нисък от 73%, дори след усилията за насърчаване.

Безконтактно плащане

Въпреки че чип картите се позиционират като наследник на магнитните ленти, Mastercard отбелязва, че безконтактните плащания, които могат да се извършват или с карта, или чрез дигитално използване на повечето съвременни смартфони, са нараснали по популярност през времето на пандемията.

Броят на безконтактните транзакции се е увеличил с 1 милиард през първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата. В световен мащаб 45% от личните касови операции през второто тримесечие на годината са били безконтактни.