Прототипен инструмент на Adobe създава и редактира музика

Най-новият генеративен AI експеримент на Adobe има за цел да помогне на хората да създават и персонализират музика. Това ще доведе до професионално аудио изживяване без намесата на специалисти в областта. Project Music GenAI Control е иновативен инструмент, който ще позволи на потребителите да генерират музика с помощта на текстови подкани. В последствие те ще могат да редактират създаденото аудио, без да се нуждаят специализиран софтуер за целта.

Първи стъпки

Всеки желаещ трябва да започне с въвеждане на текстово описание. То ще генерира музика в определен стил, като например „щастлив танц“ или „тъжен джаз“. Интегрираните контроли за редактиране на Adobe позволяват на потребителите да персонализират тези резултати. Те ще бъдат в състояние да коригират всякакви повтарящи се модели, темпо, интензивност и структура. Цели раздели от музика могат да бъдат ремиксирани. Аудиото ще бъде генерирано като повтарящ се цикъл за хора, които се нуждаят от поддържащи песни или фонова музика за създаване на съдържание.

Инструментът може да коригира генерирано аудио на базата на референтна мелодия. Също така е възможно да се удължи дължината на аудио клиповете, ако искате да направите песента достатъчно дълга според нуждите ви. Действителният потребителски интерфейс за редактиране на генерирано аудио все още не е разкрит, така че засега ще трябва да използваме въображението си.

Към този момент не е ясно дали инструментът може да позволи всяко аудио да бъде директно качено като референтен материал. Също така не е известно, с колко могат да бъдат удължени клиповете.

Ползи и недостатъци

Подобни инструменти вече са налични или се разработват. Такива са MusicLM на Google и AudioCraft с отворен код на Meta. Те обаче, позволяват на потребителите само да генерират аудио чрез текстови подкани, с малка или никаква поддръжка за редактиране на музикалния изход. Това означава, че ще трябва да продължите да генерирате аудио от нулата, докато не получите желаните резултати или ръчно да направите тези редакции сами с помощта на софтуер за редактиране на аудио.

Най-вълнуващото около новите инструменти е, че те не са само за генериране на аудио. Те го издигат до нивото на Photoshop, като дават на творците същия вид дълбок контрол. Те могат да оформят, настройват и редактират своето аудио. Това е вид контрол на ниво пиксел в музикално отношение.

Усъвършенстване и развитие

Експериментът на Adobe е в ранен етап на развитие. Нужно е още време, докато тези функции могат в крайна сметка да бъдат включени в съществуващите инструменти за редактиране на компанията като Audition и Premiere Pro. Иновацията все още не е достъпна за обществеността. Не е обявена дата на пускане. Можете да проследите развитието на Project Music GenAI заедно с други експерименти, върху които Adobe работи на уебсайта на Adobe Labs.