Нови предложения от SpaceX в уебсайта на компанията

Туристическите космическите полети отдавна са цел за SpaceX. Според последните актуализации на уебсайта на компанията, заинтересованите потребители вече могат да резервират своите места за мисии до Международната космическа станция (МКС), Луната и Марс. Полетите започват още тази година.

Преди борени дни беше добавен раздел „Human Spaceflight“. В него се изброяват четири дестинации, до които клиентите могат да резервират полети. Това са околоземна орбита, МКС, лунна орбита и Марс.

Информация за цените на мисиите изглежда не е налична. Но уеб страницата насочва клиентите към имейл адрес, където могат да направят запитване в случай, че проявяват интерес към някои от предложенията. Мисиите ще започнат по-късно тази година, като първи ще бъдат полетите до околоземна орбита.

Нови възможности

Мисиите си в околоземна орбита предлагат изглед към планетата от 300 километра височина. Те ще бъдат изпълнявани с двама до четирима пътници ще продължат от три до шест дни. На борда ще можете да се насладите на 360-градусови гледки.

В края на календарната година ще бъдат налични подробни места и възможности за изследване в орбита. Освен комерсиалните предложения, SpaceX ще търси изключителни научни и изследователски идеи, за създаване на живот в космоса и на други възможни планети.

Изследователските мисии в орбита ще бъдат осъществени от капсулата Dragon, която от 2012 г. насам е прехвърлила повече от 1000 изследователски експеримента до ниска околоземна орбита и МКС.

Клиентите могат да подадат предложение за проучване, което SpaceX ще приеме или отхвърли. Ако бъде приет, кандидатът ще състави подробен план, като ще работи с компанията за финализиране на профила и мисията, обучение на екипажи, сертифициране на хардуер и събиране на данни.

Предимство за науката

Изследванията на борда на полетите ще бъдат фокусирани върху фитнеса и здравето. Последното се съсредоточава до голяма степен върху развитието на медицинските способности за дългосрочни мисии. Психичното и физическото здраве и виртуалната или разширената реалност са посочени като области на изследователски интерес.

Десетдневни търговски мисии до МКС ще бъдат налични още през 2025 г. Те ще транспортират до четирима души или 192 килограма товар до орбиталната лаборатория. Там пътниците ще могат да правят изследвания или просто да се насладят на преживяването.

Мисиите до лунна орбита и Марс още нямат график. Уеб страницата рекламира седемдневни пътувания около Луната с до 12 пътници, включително частни квартири. Профилът на мисията за полети до Марс просто изброява продължителността на деня на Червената планета, силата на гравитацията и средното разстояние от Земята.

Специално оборудване

За всички мисии пътниците ще носят 3D отпечатана каска с персонализирана подложка. В нея ще се намират микрофони за комуникация и клапани, които регулират системите за налягане на костюма. Основно превозно средство е капсулата Dragon, която вече се използва от НАСА и Starship многократно.

Добавянето на предложения за човешки космически полети в уебсайта на SpaceX предполага, че компанията очаква да надгради върху най-новия полет на Starship и то достатъчно бързо, за да предложи мисии до лунна орбита в не толкова далечното бъдеще. Ракетата Jumbo също е ключов компонент от мисиите на НАСА Artemis II и Artemis III.

Алтернативни предложения  

SpaceX не е единствената компания, която предлага космически туризъм за клиенти. През 2021 г. Blue Origin беше първият, който изведе хора извън атмосферата, превозвайки изпълнителния директор Джеф Безос и иконата на Стар Трек, Уилям Шатнър до ръба на космоса. Virgin Galactic я последва през юни 2023 г. с първото си търговско пътешествие и сега предлага месечни суборбитални полети за неколкостотин хиляди долара на билет.

Амбициите на Мъск и SpaceX обаче са по-големи от тези на неговите съперници, достигайки кулминация в създаването на човешки колонии на Луната и други планети. Преди това, компанията ще трябва да докаже, че може безопасно да лети с хора около Земята.