То може незабавно да спре кървенето от прободни рани

Устройството се нарича REACT и е предназначено за лечение на дълбоки рани от пробождане, които често могат да доведат до кървене на пациента и смърт, ако не му бъде осигурена подходяща медицинска помощ навреме.

Обикновено парамедиците се опитват да спрат кървенето с помощта на марля, която притискат в раната. Едновременно с това се уверяват, че всички прекъснати артерии са затворени. Въпреки това, когато марлята се отстранява от раната по време на операция, може да се предизвика счупване на кръвни съсиреци, което води до подновяване на кървенето.

REACT използва по-ефективен подход. Той действа подобно на балон от вътрешната страна, където издуването му задържа кръвния съсирек върху раната. Студентът разработил животоспасяващо устройство, което е в състояние да предотврати тежка загуба на кръв в случай на прободна рана, учи последна година в университета Лафборо.

Как работи?

Изпитаната техника на парамедиците не работи в случай на коремна рана. Поради наличието на достатъчно празно място, може да е необходимо твърде много марля, за да се създаде необходимия натиск. И тук на помощ отново идва новото изобретение. То се състои от силиконова балонна втулка, известна също като тампонада и ръчна джаджа предназначена за задвижване. Тампонадата се вкарва в раната и след това се свързва с изпълнителния механизъм, който я надува, за да създаде подходящ натиск. REACT може да помогне за спиране на кръвоизливите за по-малко от минута.

Патент и приложние

Устройството далеч не е завършено. То все още е на етап прототип, но изобретателят е подал заявление за патент в Обединеното кралство и се стреми да го усъвършенства, като го направи полезно за рани и в други части на тялото.

Разработването на медицински изделия отнема много време. Ако системата REACT бъде подобрена и използвана за контрол на кървенето при жертви на престъпления с нож, това може да спаси човешки животи. Идеята е в близко бъдеще то да се използва от всички спешни служби, като полиция, личен персонал, дори военните. Колкото по-скоро успее да се реализира тази цел, толкова повече хора могат да се възползват от иновацията. Тук играта е на едро, а цената е нашият живот.