Как ще извършваме облачни услуги отвъд нашата атмосфера?

Стартиращ бизнес от Флорида иска да предефинира границите на облачните изчисления толкова драстично, че да направи името им остаряло. Идеята е услугата да се изведе изцяло извън нашата атмосфера, като се позиционира на лунната повърхност.

Фантастично, но не чак толкова, имайки предвид стремежа на човечеството да завладява далеч повече пространства от нашата планета Земя.

Lonestar Data Holdings обяви, че си е осигурила допълнителни 5 милиона долара финансиране. Това приближава компанията все повече до нейния амбициозен експеримент за управление на центрове за данни на Луната.

Защо Луната е идеалното място?

Ние сме зависими от данните и те засягат почти всичко, което правим. Настоящето и бъдещето ни се виждат немислими без тях. Дали е правилно да ги съхраняваме във все по-крехката биосфера на Земята или Луната се явява идеалното безопасно място за целта?!

Дата на стартиране

Lonestar успешно тества своя експериментален център за данни през декември 2021 г. в условия на микрогравитация или това, което по същество е нулева гравитация, на борда на Международната космическа станция. Компанията вече е готова да постави началото на своя иновативен подход, но не и чрез позиционирането на шест футови сървъри. Това би било твърде неефективно и скъпо.

Вместо това Lonestar ще изпробва център за данни от едва два паунда с капацитет от 16 терабайта. Това е достатъчно за отправна точка.

Сървърът ще бъде качен на борда на ракета SpaceX Falcon 9 като част от предстоящата мисия IM-2 от Intuitive Machines, изпълнител на НАСА.

Мисията IM-1 на Intuitive Machines, която беше многократно отлагана, трябва да стартира към Луната до този юни. Точната дата на изстрелване обаче не е фиксирана и в резултат на това и стартът на IM-2 остава несигурен.

Лунна икономика

Когато стигне там, първоначалният център за данни ще използва захранването и комуникациите на спускаемия апарат на мисията. Ако приемем, че експериментът е успешен, Lonestar се надява да има самодостатъчни центрове за данни на Луната до 2026 г.

Иноваторите смятат, че икономиката на земята трябва да следва своето естествено разширените и кое да е то, ако не Луната. Тя се оказва най-стабилният спътник на Земята и е следващото празно място в космическата ни икономика.

Сигурността и съхранението на данни ще бъде необходима част от ръководенето на новото поколение изследване на Луната. Тепърва ни предстои да разберем дали Космосът наистина е последната ни граница или само началото на нашето бъдеще.