Технологията може да защитава по-широки територии от металните гръмоотводи

Учените успяха да отклонят светкавица с помощта на лазер за първи път в историята. В планина в североизточна Швейцария те изстреляха светлинни лъчи към небето и успешно насочиха светкавицата на 50 метра от нейната първоначална цел.

След този успех лазерите биха могли да защитават големи инфраструктури като летища и стартови площадки от удари на мълнии. Научните среди работят усилено в тази посока повече от 20 години. Това постижение е впечатляващо и всички се надяват да се окаже наистина полезно.

Колко е страшна мълнията?

Мълниите могат да повредят цели конструкции и да застрашат човешки живот. Те са отговорни за милиарди долари щети всяка година. Редица смъртни случаи също се дължат на природното явление.

Понастоящем защитата срещу мълния се пада на гръмоотвода. Това е изобретение от 18-ти век, като негов откривател е Бенджамин Франклин. Изработени от метал и обикновено поставени върху конструкции, гръмоотводите привличат светкавиците и насочват тока към земята, преди да бъдат причинени щети.

За съжаление въпросното устройство може да предпази само ограничена област. Това съвсем не е достатъчно за големи конструкции като летища. Тук идеята е да заменим тази метална пръчка с лазер, който е своеобразен по-дълъг виртуален прът. Той може да бъде поставен в желаната посока и да бъде включен или изключен по всяко време.

Тъй като лазерният лъч може да се простира много по-високо от физически прът, той може да разшири защитената зона на земята. Бързите импулси на лазерите генерират топлина и изтласкват въздушни молекули. Това създава път, направен от въздух с по-ниска плътност, който провежда електричество и канализира мълнията.

Учените обмислят използването на лазери за насочване на мълния от 60-те години на миналия век. Но докато изследователите са използвали лазери за насочване на електричество в лаборатория, те не са могли да го направят с мълния на открито досега.

Научен пробив

В един от последните експерименти учени са поставили лазер до швейцарска телекомуникационна кула снабдена с гръмоотвод. Той бива удрян от мълнии около 100 пъти всяка година. Лазерът изстрелва бързи светлинни импулси нагоре около 1000 пъти в секунда. Именно тази скорост е довела до успех. Предишни експерименти, в които използват по-малко импулси, са довели до провал.

През лятото на 2021 г. екипът работи с лазера общо около шест часа, през които лъчите отклоняват светкавица четири пъти. Доказателства от радио антени и високоскоростни камери показват, че по време на тези удари мълниите следват пътя на лазерния лъч за около 50 метра, преди да достигнат гръмоотвода.

Преди лазерите да могат да се използват практически по този начин, те трябва да могат да насочват мълнията на по-големи разстояния. Цената също е проблем. Лазерът струва повече от 2 милиарда долара и няма да бъде комерсиализиран поне десетилетие.