Акаунтите в Microsoft вече могат да останат без парола

Всеки е изпадал в досадни ситуации, когато се налага през няколко минути да се набират имена и пароли за достъп до различни акаунти и на разнообразни устройства. Ако този процес трябва да бъде ускорен в името на бързо свършена работа, то тогава нещата могат наистина да ескалират.

Сега Microsoft ни позволява да премахваме пароли от акаунтите си. Софтуерният гигант ще позволи на потребителите да влизат в акаунти на Microsoft с приложението Microsoft Authenticator, Windows Hello, ключ за сигурност или код за потвърждение на SMS/имейл вместо парола. Новата опция идва след като Microsoft започна да въвежда удостоверяване без парола за търговски потребители. Това беше въведено, за да помогне на хората да се адаптират към предизвикателствата на работата от разстояние.

Удобно бъдеще

Microsoft от години работи за бъдеще без парола и пандемията само ускори нещата в тази насока. В моментите, в които дигитализираме нашия свят и се налага да се отдалечим от обичайното работно пространство, броят на цифровите повърхности се увеличава експоненциално. Това е една от основните причини компании като Microsoft да задействат процесите, които така или иначе са били планирани за близко бъдеще. Само времето ще покаже дали това ще изиграе положителна роля в нашия живот и с какви препятствия ще ни се наложи да се справяме.

Сигурността преди всичко

Това е важен етап относно амбициите на Microsoft за бъдеще без пароли. За целта, компанията активира ключове за сигурност през 2018 г. и направи Windows 10 без парола през 2019 г. След последните въведения Microsoft се доближава до целта да е на 100% без парола. Повече от 200 милиона души използват новите опции. Прогнозите на този етап са доста оптимистични.

Как да го направим?

Процесът за премахване на вашата парола е сравнително елементарен. Нужно е да имате инсталирано мобилно приложение Microsoft Authenticator. То трябва да бъде свързано с вашия личен акаунт в Microsoft. След като това е факт, трябва да посетите account.microsoft.com и да изберете разширени опции за защита. След това трябва да активирате акаунти без парола в секцията за допълнителна защита. В последствие одобрявате промяната от приложението си за удостоверяване и вече сте без парола. Винаги може да отмените промяната и да добавите парола обратно към вашия акаунт в Microsoft, ако прецените, че това е нужно.