[caps]А[/caps]ктуализациите на софтуера при мобилните телефони са една от най-коментираните теми, както и едно от нещата, които имат най-голямо значение за потребителите. Всеки изказва мнение за ъпдейтите, било то за добро или за лошо. Важното е, че клиентите винаги държат да с в крак с новите тенденции в света на смарт функционалностите и искат, макар и телефонът им да е от миналата година, да разполагат с последния писък на модата. Това невинаги е възможно поради една или друга причина, но Nokia, като водеща технологична компания в тази сфера, се стреми винаги да предостави максимума на своите потребители. С последния си ъпдейт за моделите с Windows Phone, който бе наречен “Black Edition“, компанията ни предоставя един добър набор от фийчъри, на които ще се спрем в следващите редове.

На първо място ще започна с нововъведенията в камерата, които Lumia Black Update ни донесе. Интересното тук е, че последните подобрения в алгоритмите на камерите важат за всички Lumia устройства. Усъвършенствани са алгоритмите на снимане при моделите 1520 и 1020, обновени са цветовите профили за всички устройства и е подобрена точността на цветовете. Това, което няма как да остане незабелязно, е комбинирането на приложенията Nokia Pro Cam и Smart Camera apps в едно под името Nokia Camera. Първоначално апликацията ще е налична само за PureView брандираните апарати, но в последствие ще бъде добвена и в останалите Lumia устройства.

От Nokia направиха нещо чудесно като добавиха възможността за снимки в DNG формат (Digital Negative). Опцията ни предоставя възможност за една некомпресирана снимка, директно от сензора, която можем да обработим сами, без намесата на автоматичните алгоритми, предлагани от софтуера.

Pic Credit: Nokia

Нека да продължим нататък с благините, предоставяни от този ъпдейт. Следващото много полезно нещо е Nokia Glance Screen. След обновяването на тази функция вече имаме възможност да виждаме определени нотификации, когато дисплеят е изключен. До момента имаше възможност да виждаме единствено часа, но от компанията вече са добавили и пропуснати обаждания, имейли, статус на батерията и т.н. Можете да променяте и цвета, като възможните са червен, син и зелен.

[cquote]С Lumia Black тази операционна система сякаш придоби душа[/cquote]

Друго полезно приложение, което пристига с Lumia Black Update, е Nokia Beamer app. Чрез него ще имате възможност да превърнете вашия апарат във виртуален прожектор. Така можете да споделите екрана на телефона ви с всяко устройство, което е свързано с интернет (HTML5). Апликацията намира приложение при изнасяне на презентации, преглеждане на снимки или просто ако искате да се похвалите с възможностите на вашата Lumia, а ако сте бизнесмен, на който му се налага да изнася презентации, това може да се окаже чудесно решение в напечена ситуация. Важно е да отбележим, че приложението ще работи само на устройства с 1GB RAM или повече.

Pic Credit: Nokia

 

 

 

 

Nokia Story Teller е друга функция, която благодарение на Lumia Black Update, е налична вече за апаратите от серията Lumia. С нея, след една дълга сесия от снимки, сте в състояние да групирате всички нови кадри в албум. Албумите могат да бъдат създадени въз основа на мястото, хората на снимката или датата, на която са направени. Storyteller е заимствано от конкурентното предложение на корейците, но предлага по-интуитивен и лесен за използване интерфейс.

 

 

 

Вярвате или не, но Bluetooth все още се ползва. С Black Edition подобренията в това отношение са немалко. Сега всички устройства ще могат чрез Bluetooth LE (Low Energy) да се свързват със специални аксесоари, създадени за фитнес или здраве. Ако свързаният телефон поддържа Bluetooth LE, батерията му ще издържи много повече, отколкото ако връзката между двете устройства са изграждаше по традиционния начин на базата на безжичната технология. Това е чудесно за тези от вас, които примерно прекарват доста време в пътуване с  автомобил или пък им се налага да поддържат бизнеса си със солидно количество телефонни разговори на ден.

Нещо, [lquote]Мониторинг на паметта и възможност за управление[/lquote]което е много важно и интересно, е наличието на опция, която позволява на потребителите да проверяват каква част от паметта се заема от дадено приложение, а и да управляват всички апликации. Финландската компания се е постарала да добави и възможност за подреждане на приложенията в телефона според тяхната големина и вид. Всички офис документи, снимки, видео- и аудио файлове са групирани в отделни категории. Освен приложения и мултимедийни файлове, тук е изведена информация и за имейли и контакти, мелодии, както и системна информация. Storage Check менюто ви дава възможност да управлявате паметта за съхранение, като ви позволява и да изтриете временните файлове, както и да прехвърли картите за offline навигация на microSD картата, за да изчистите още пространство от паметта на телефона.

Възможностите за персонализация на приложенията не свършват с това. Лесно може да затворите дадена апликация в мултитаскинг менюто като натиснете „Х“ бутона, който не беше наличен до този момент.

Има и няколко неща, [rquote]И това не е всичко, приятели[/rquote]които не бяха достъпни досега, например опцията за задаване на външни мелодии за имейли и съобщения. Ще забележите още, че екранът може да се завърта в режим портрет, като тази функционалност също може да се включва и изключва. Най-хубавото, поне за мен, е това, че ъпдейтът на всички устройства се извършва директно от телефона, без да е необходим кабел или компютър. Това спестява доста време, защото е нужно да натиснете два бутона, а не да се занимавате с инсталацията на външни софтуери.

За да обобщя всичко казано дотук, ще кажа, че нещата, предложени от бившата финландска компания на феновете не са никак малко. Разбира се, забелязва се сериозно фокусиране върху представянето на камерата, но именно поради тази причина от Nokia могат да се похвалят с едни от най-добрите камерафони, които сме виждали до момента. По отношение на останалата част от софтуера също се забелязват интересни добавки, които са насочени най-вече към това да улесняват използването на телефона и да създават удобство. Определено компанията има серизони планове за развитието на своите флагмани с Windows Phone и това се вижда от всичко изброено.

1 коментар

Comments are closed.