Като продължение на емблематичната Z линия, Sony представи преди няколко месеца своя флагман Sony Xperia Z3. Телефон, който поема щафетата и гордо се изправя пред HTC, LG, Apple и всички останали претенденти, но дали ще успее да се пребори с тях? Това честно казано не е въпрос, на който може да отговорим лесно, защото съперниците на японците не са за подценяване, а Xperia Z3 не идва с кой знае колко грандиозни промени.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Sony Xperia Z3 Compact

Аз успях да разгледам флагмана на Sony едва последен от всички останали, но това може и да не е чак толкова лошо. Сега, след като знам какво предлагат другите, оценката ми може би ще е най-точна, защото много по-лесно мога да съпоставя възможностите на всеки един телефон.

Дизайн и външен вид

 

Визията на този телефон е може би нещото, което най-малко харесах. И тук искам да отбележа, че не я харесах, не защото не е красива, а защото няма почти нищо, което да го отличава от Xperia Z2. Единственото, което ще ви направи впечатление, че е различно, са страните на телефона, които вече са леко заоблени, подобно на тези на iPhone 6. Това е единствената промяна, която компанията направи, което не е много и може би е една идея недостатъчно. Неведнъж съм казвал, че потребителите искат нещо ново всяка година, за да може да се „залъжат“ да си купят новия продукт. Дори и предното да е било идеално и работещо, лично аз няма да си взема нов телефон, ако той прилича на стария. Да не говорим, че от Sony пускат флагман по два пъти в годината, което е много и лошо за потребителите, които се налага едва ли не на всеки 6 месеца да се бъркат с нови 1000+ лева, за да могат да са в крачка с новите тенденции.

Като изключим това, телефонът изглежда страхотно. Визията на Sony винаги се е откроявала със стил и елегантност. Изработен изцяло от стъкло, което е допълнително закалено, за да не се драска, Sony Xperia Z3 влиза в челната класация за най-красив телефон за отминалата година. Като изработка също мога да кажа, че е 10 от 10. Няма никакви луфтове, скърцания или каквото и да е. Просто перфектна изработка, която заслужава само адмирации. Новият смартфон е с 1 милиметър по-тънък и с 10 грама по-лек спрямо своя предшественик. Xperia Z3За финал искам да вметна, че страничната рамка е от алуминий, което според съвременните критерии за качество прави този телефон истински премиум флагман.[lquote]Sony са майстори на дизайна[/lquote]

Sony Xperia Z3 е един от малкото телефони, които са и водоустойчиви. Именно моделите от тази линия бяха едни от първите смартфони, които предлагаха такава екстра, но не знам доколко и каква група ще е от полза. Лично аз никога не съм се възползвал от водоустойчивостта на тези телефони, единствено в случаите когато е трябвало да правя тестове. Може би за хора, които често пътуват или плуват, ще влезе в употреба. Друго, което лично мен ме притеснява са уплътненията, които в един момент, ако много го киснете във вода, може да се износят и да пропуснат вода. Още повече, ако го киснете в солена вода вероятността да издържат дълго време е малка. Именно поради тези причини аз не бих рискувал на пръсна над 1000 лв. за нещо, което има вероятност да го „гледам в рамка“ след това. По-скоро предпочитам да си взема допълнителен кейс за тези неща или да си снимам с техника, която е предвидена да се ползва под вода.

Sony Xperia Z3 отново има 5.2-инчов TRILUMINOS IPS дисплей с FullHD резолюция. Изглежда ще почакаме поне още няколко месеца, за да видим 2K мобилен дисплей от японската компания. За сметка на това дисплеят използва технологиите Live Colour и X-Reality, които ще предадат изключителна точност на цветовете и яркост на екрана. Всъщност Sony твърди, че това е „най-яркият дисплей сред водещите премиум смартфони“.

В крайна сметка дисплеят наистина има подобрения и в реални условия това се забелязва. С предните модели поне аз изпитвах проблеми с ползването на открито, защото картината доста избледняваше, имаше много отражения и като цяло не беше много приятно. Сега обаче нещата са по-добре, което много ме зарадва. Цветовете вече изглеждат доста по-наситени и ярки, ъглите на видимост са по-добри, но все пак аз не бих избрал този телефон, ако дисплеят беше основният фактор. Просто лично мнение.

Финално, докато сме на темата за визията, искам да отбележа, че този перфектно изработен корпус от стъкло има един недостатък, който в някои моменти може да ви коства телефона. Ако сте чели ревюто ми за iPhone 6, вероятно сте забелязали, че изпъкналата камера беше едно от нещата, които споменах като негатив. Тук такова нещо няма. Всъщност, гърбът е толкова плосък, че ако оставите телефона на гладка повърхност, която има лек наклон, той ще започне да се пързаля. Лека-полека, докато не падне на земята. Така щеше да се случи и при мен. Бях оставил телефона на бюрото си и без да го пипам в продължение на около 40 минути, той беше застанал буквално на ръба и ако не го бях видял, след още някоя друга минута щеше да е на земята, вероятно на сол.

 

Виж повече инфо в eMAG