everquest Sony Online Entertainment

Sony Online Entertainment (SOE) вече е собственост на фирмата за управление на инвестиции Columbus Nova. Новината беше обявена в Reddit, като част от този преход включва и промяна на името – според написаното става ясно, че тази промяна “влиза в сила незабавно”, което означава, че сделката е финализирана, и SOE ще функционира като независима компания, която вече ще се нарича Daybreak Game Company.

Виж още: Тази външна батерия може да ви спаси в напечените ситуации

Sony Online Entertainment съществува от 1995 г. като вътрешно студио за разработка на видеоигри. Негово дело са много популярни заглавия, включително Everquest, Star Wars Galaxies, DC Universe Online и други. Последните години не бяха лесни за студиото, а през 2014 г. Sony уволни служители от двата му офиса в Сан Диего и Остин.

Columbus Nova заяви, че ще продължи развитието на портфолиото с игри, включително и H1Z1, многопотребителска онлайн игра за зомбита, която наскоро беше пусната в Steam. Все още не са обявени подробности около сделката, както и на каква стойност е тя. От Columbus Nova казват, че това придобиване означава нови вълнуващи разработки в бъдеще, защото компанията вече напълно може да “прегърне мултиплатформения свят” – т.е. PlayStation, Xbox и мобилни устройства.