Най-новото допълнение DSLR камерата на Nikon пристига през април

Срещу „скромните“ 6 500 долара бихте могли да си позволите снимки с 14 fps, но видеото е ограничено до 4K 30p. Nikon официално представи професионалния си D6 DSLR и разкри цената и датата на излизане. За първи път компанията дръзна да покаже новото си попълнение през септември. Както се очакваше, акцентът е върху скоростта и точността на автоматично фокусиране. Все пак продуктът отпада от класацията заради основния си конкурент, 1DX Mark III на Canon. Но това е само по отношение на видеото.

Примамливи характеристики

D6 все още разполага с 20,8-мегапикселов (FX) сензор за пълен кадър, но сега има много по-бърз процесор Expeed 6. По тази причина, бързината на снимането се усилва до 14 fps (нагоре от 12 fps на D5) с механичния затвор и 10,5 fps с електронния затвор за безшумно снимане в режим за изглед на живо. Ако все пак изберете друг режим, можете да заснемате 8-мегапикселови снимки при 30 fps и 2-мегапикселови при 60 fps. За сравнение, новият 1DX Mark III на Canon може да снима с 16 кадъра в секунда с механичния затвор или 20 кадъра в секунда в режим на електронен затвор с пълна разделителна способност.

Професионален пълноформатен формат

По отношение на видеото, D6 все още е ограничен до 4K заснемане при 30 fps. Въпреки че тази спецификация беше добра, когато D5 излезе през 2016 г., 1DX III на Canon го направи масово достъпно с 12-битово 5,5K RAW видео заснемане или 4K 10-битов при 60 fps. Видеото никога не е било важен фактор за този тип камери, но производителите очевидно се опитват да променят това.

Компанията намали броя на точките за автоматично фокусиране от 153 на 105, но ги направи избираеми и кръстосани. Това осигурява 60% по-голямо покритие на автофокус. Допълнително е подобрена способността за автоматично фокусиране при ниска осветеност: до -4,5 EV за централната точка или -4 EV за другите точки. Междувременно стандартната ISO гама все още се намира в диапазона от 100 до 102 400.

Подобно на своя съперник 1DX III, D6 ще предложи двойни слотове за карта с памет XQD / CFExpress, като премахва компактните Flash носители на DSLR, които Nikon са използвали досега. D6 също има гигабитен ethernet порт за снимане. Камерата ще е на разположение на желаещите през април 2020 г. Точно навреме за олимпийските игри в Токио, на препоръчителна цена на дребно от 6 500 долара. Остава да прецените дали ще похарчите тази нескромна сума за удоволствието да притежавате най-хубавите снимки и то направени лично от вас.