Човечеството възнамерява да изпрати 3 нови Rovers на Марс през 2020 година, за да търси признаци на живот

Космическите агенции на САЩ, Европа, Русия и Китай ще изстрелят роувъри до Марс през тази година. През 2010 г. планетата посрещна роувъра на НАСА Curiosity, който кацна през 2012 г. Това се случи след сбогуването с роувъра Opportunity, който беше обявен за негоден, след 14 години работа на марсианската повърхност.

Дори когато това по-старо поколение изследователи на Марс е на път да преустанови работа, нови мисии на роувъри се подготвят. Очакват ги нови пътешествия по марсианската повърхност през следващото десетилетие. Плановете са три различни роувъра да навлязат на Марс през лятото на 2020 г. Това са машина на НАСА – Марс 2020, Розалинд Франклин от Европа и Русия и Хуоксинг-1 на Китай.

Ако триото кацне успешно на Марс през 2021 година, това ще отбележи първия път, когато планетата е домакин на три оперативни машини едновременно. Наличието на два роувъра от агенции, различни от НАСА, също би разнообразило марсианските операции след десетилетия на американско господство над планетата.

Любопитни факти

Марс 2020

Роувърът Curiosity е голям успех за НАСА, затова агенцията реши да го последва с подобрена версия на същия модел. Роувърът Mars 2020 ще бъде официално кръстен през следващата година. Структурно прилича на Curiosity, въпреки че е малко по-голям и по-тежък. Роувър 2020 ще носи нови компоненти като Марс Хеликоптер Скаут, който ще бъде първият самолет, летял на друга планета.

Машината ще извърши кацане в кратер Jezero, малко подобен на този от дома на Curiosity в Gale Crater. И двата кратера са били затрупани с вода милиарди години, което ги прави идеалните места за търсене на признаци на живот в миналото.

Curiosity бе натоварен със задачата да намери правилните съставки и условия за живот. Цел, която мисията постигна. Роувърът Марс 2020 ще надгради тези резултати с инструменти, които реално могат да идентифицират всякакви потенциални вкаменелости или биосигнатури в скалите, които намери. Новата машина е оборудвана с по-здрава структура от Curiosity. Голяма част от работата й е извличането и складирането на проби, които ще бъдат изпратени на Земята със следваща мисия.

Розалинд Франклин

Роувърът Розалинд Франклин, кръстен на английски химик, който е пионер при ДНК изследвания, е най-новата итерация на ExoMars. Съвместна серия от разработки на Европейската космическа агенция (ESA) и Роскосмос, руската космическа агенция.

Роувърът е около една трета от размера на Curiosity и също така ще бъде фокусиран върху търсенето на знаци от минал живот на Марс. Въпреки че официалната му площ за кацане все още не е обявена, вероятната цел е кратер в регион, наречен Oxia Planum. Там изглежда има глинени залежи, които показват наличие на вода преди милиарди години. Последователното кацане на двете космически средства може да бъде истинско предизвикателство за учените от ESA и Roscosmos. Schiaparelli на ExoMars, катастрофира през 2016 година при опит за кацане.

Хуоксинг-1 роувър

Китайската космическа агенция е кацнала два пъти на Луната през последните шест години. Един от луноходите в момента изследва далечната страна на нашия спътник. Сега China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) се готви да изпрати марсоход, който ако успее, ще отбележи първата мисия на нацията извън системата Земя-Луна.

Подобно на Марс 2020, роувърът носи име на заместител Huoxing-1 (Mars-1), но вероятно ще бъде преименуван преди старта си. Huoxing-1 е най-малкият от новото поколение роувъри и е с около 150 килограма по-лек от Rosalind Franklin. Той ще преследва подобна мисия: откриване на биосигнатури и знаци на живот на повърхността.

Водещите на мисията не са избрали краен обект за Huoxing-1, но предпочитаните цели са гладките равнини на Chryse Planitia или Isidis Planitia.