BMW разширяват границите на познатото

Инженерите от немския автомобилен производител са създали иновативно летящо устройство. Вместо просто да се плъзга, като конвенционален крилат костюм, джаджата може да се издига и снишава. Задвижващата система на BMW възлиза на 20 конски сили, позволявайки на притежателя да се върне обратно на желаната височина. Tова е възможно само докато трае ограниченото зареждане на костюма.

Германската марка изпрати успешно пионера на въздушните спортове, Петер Залцман, да се рее в небето със скорост 186 мили в час. Концепцията е съвместно усилие между BMW, Designworks и Salzmann. Професионалният парашутист и BASE скачач каза, че идеята е възникнала, докато той е обмислял начини за подобряване на производителността във въздуха. Естествено се е стигнало до решението за поддържащ мотор.

Упорита работа

След три години интензивни изследвания и безброй тестови полети в хоризонталния аеродинамичен тунел на BMW, изобретателите завършиха първия полет над живописните планини на Австрия. Изпитателят е скочил от хеликоптер на 10 000 фута, заедно с двама други летци, в спортни конвенционални облекла. BMW казва, че електрическият крилат костюм е позволил да се ускорява по-бързо от други подобни устройства.

Летателният апарат е изграден върху технологията BMW i EV и се захранва от монтирана на гърдите платформа. Той предлага 15 kW разделени между две 7,5 kW карбонови работни колела. Работните колела се въртят със скорост 25 000 оборота в минута и произвеждат нужната тяга. Целта на електрическия крилат костюм е да увеличи производителността и в крайна сметка да позволи изминаването на по-големи разстояния.

По стъпките на Железния човек

Костюмът беше разкрит като част от събитието #NEXTGen 2020 на BMW, в което автомобилният производител предлага уникален поглед към бъдещето на мобилността. BMW ще покаже набор от нови технологии, а също така ще разкрие новия електрически кросоувър iNext.

Тренировките, изчисленията и оптимизмът трябва да са на ниво, ако изпитателите искат да успеят. Маниакалното изобретение вече е тествано в специализирани тунели и е използвано по време на 30 тестови скока. По време на първата си публична демонстрация, костюмът позволи на каскадьора да премине покрай планинските върхове Дел Брюдер в австрийските Алпи.

Високо в планините

Все още не е ясно дали BMW някога ще създаде такъв костюм за широката публика. Удивителното изобретение изглежда до голяма степен е пиар за най-новия електрически SUV на производителя, iX3. Все пак идеята е достатъчно добра, за да спечели сърцата на изобретателите и да заслужи появата си на бял свят. Публиката също остава впечатлена.