Новото изобретение може да реже стомана

Всички фенове на световноизвестната сага са мечтали в един или друг етап от живота си да разполагат с действително копие на емблематичния светещ меч. Желаещите вече могат да си отдъхнат, защото той в действителност съществува. При това не говорим за холивудски реквизит, а за съвсем реално оръжие.

Инженер най-накрая постигна онова, за което толкова много киномани преди него са мечтали. Да създаде функционален и потенциално смъртоносен светлинен меч, подходящ за истински джедай. Тук не говорим само за наподобяване на светлинен ефект или някакви прибиращи се тръби. Става въпрос за истинско и доста опасно оръжие.

Далеч от фенерите

Така нареченият джедайски меч смело използва принципите на лазерното инженерство. Оръжието вече няма да е част само от филмовата магия. Въпреки че разполагаме със забележителни технологии и изключителни технически възможности, все още се налага да се съобразяваме със законите на термодинамиката.

Доказано е, че плазмата се държи най-добре в лъч от магнитно поле. Остава въпросът, кое може да създаде достатъчно силно електромагнитно поле, за да съдържа острие. Светлинният меч би трябвало да бъде буквално вграден в кутия, покрита с електромагнити, което го превръща в един вид безполезен научен проект.

За да уловят лъч плазма, инженерите са използвали принцип на ламинарен поток. Това е комбиниране на втечнен нефтен газ или пропан с кислород и изпращането им през дюзи. Специализиран инструмент, който генерира силно концентриран поток спомага за създаването на въпросния плазмен лъч.

Силата се пробужда

Чрез добавяне на допълнителни химикали към сместа могат да се направят различни цветове, които ще обогатят ефекта. Натриевият хлорид изобразява лъча жълт. Борната киселина го превръща в зелен, а стронциевият хлорид спомага за постигането на червен цвят.

За да може да улови и контролира толкова висока енергийна мощност, достатъчна за захранване на ядрена централа, светлинният меч е свързан с персонализирана раница. Тя от своя страна служи като източник на енергия. Това се случва с помощта на верига, която може да контролира потока на газ. Резултатът е почти пълна реплика на светлинния меч, който се проектира и прибира по команда. Истинското изобретение е достатъчно горещо, за да отреже стомана.

Яркостта е изключително голяма и буквално причинява болка при гледане. А цената на само една от ламаринените дюзи, необходими за изработването на меча е 4000 долара. Всичко това обаче не е твърде висока стойност, за да се сдобием с най – провокативната джаджа от всеизвестния филм. Спорно е обаче, за какво ще се използва?!