Цифрово терапевтично устройство използва Apple Watch, за да прекъсне кошмарите ви

Събуждате се с повишен пулс и обляна в пот тениска. Кошмарите ни спохождат без да сме ги канили. И от безобидни понякога те могат да се отразят изключително тежко на организма. Как да повишим спокойствието в живота си? Вече не е нужно да прибягваме до антидепресанти или успокоителни хапчета. Забравете и големите количества алкохол.

Иновативни начини срещу посттравматично разтройство

Обновената версия на часовник Pebble, който служеше за измерване на сърдечната честота и движенията на тялото по време на сън, сега може да предотврати страшните кошмари. Базираната в Минеаполис компания NightWare разработи концепцията и проведе клинично изпитание. Цифровата терапевтична система използва сензори на специално програмиран Apple Watch, за да създаде изходен профил на съня на потребителя. След това сензорите могат да открият нарастващ пулс и движение на тялото, свързани с нарушен сън. Часовникът произвежда вибрации в цикли от 10 секунди, увеличавайки интензивността, за да разсеене, но не и да събуди потребителя, докато показателите се успокоят до нормалните нива.

Как възниква идеята

В края на миналата година, Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение на NightWare да пусне на пазара цифровото терапевтично устройство. То се явява като ново лечение на кошмарно разстройство, което се определя като повтарящи се, изключително интензивни сънища, които причиняват безпокойство или засягат функционирането на организма през деня. Подобни нарушения са свързани с повишен риск от самоубийство и може да причинят постоянни симптоми, които са трудни за лечение.

В началото на 2021 г. NightWare ще се предлага по рецепта. Първоначално няма да бъде достъпно за масова употреба.

Защо сънуваме?

Всеки от време на време има кошмари. Изследователите не разбират напълно механизма на сънуването, но изобразяването на мозъка показва активност в регионите на амигдалата и хипокампуса. Състоянията през деня и повтарящите се кошмари може да са версии на едно и също явление, при което травматичните спомени се запечатват в краткосрочната памет и не избледняват, както другите. Да останеш заседнал в ужасяващ момент носи траен ужас и умора. Спомените за екстремни събития неизбежно нарушават съня и нахлуват в мислите на тези, които са преживели травмата.

Други методи за лечение

Репетиционната терапия с изображения е широко приета като лечение, което помага на хората буквално да пренапишат сценария на кошмара. Самото мислене за по-приятни образи и щастлив край, докато сте будни, може да породи заместваща мечта. Други немедикаментозни лечения включват техники за релаксация или хипноза. Последната дава на пациентите път към дълбока релаксация преди заспиване или когнитивна поведенческа терапия за преодоляване на травма и безпокойство.

Все пак кошмарите могат да продължат като част от тревожността. Иновативното устройство може да осигури облекчение от мъчителните спомени. Изследователите, работещи с NightWare оцениха повишаването на безопасността. Те продължават да усъвършенстват устройството и компанията скоро ще отвори облачно хранилище за данни, което ще позволи на учените да проследят показателите за съня на потребителите.