Нова ваксина успешно предизвиква имунен отговор срещу пет бактериални щама

Новата ваксина NmCV-5 се очаква да бъде въведена през следващите месеци. Тази ефективна и достъпна ваксина е разработена от Serum Institute of India и PATH.

Менингитът води до възпаление на тъканите около главния и гръбначния мозък. Успешното тестване на ваксина срещу менингит породи нови надежди за спасяването на живота на хиляди хора в Африка и други региони по света.

Обнадеждаващо

Тестът на ваксината се провежда от 2021 г. Той включва 1800 души на възраст от две до 29 години в Мали и Гамбия. Участниците са разпределени на случаен принцип в съотношение 2:1, за да получат единична интрамускулна доза NmCV-5 или четиривалентната ваксина MenACWY-D.

Имуногенността се оценява на 28 ден. Неинфериорността на NmCV-5 спрямо MenACWY-D е оценена въз основа на разликата в процента на участниците със сероотговор или съотношения на среден геометричен титър (GMT). Отговорите на серогрупа X в групата NmCV-5 са сравнени с най-ниския отговор сред серогрупите MenACWY-D. Оценена е и безопасността.

Установено е, че имунните отговори предизвикани от единична доза на нова ваксина, са по-големи от тези, генерирани от инжекции с MenACWY-D. Констатациите показват, че ваксината повишава имунната защита срещу всичките пет щама менингококови бактерии, които причиняват менингит A, C, W, Y и X.

Изследователите са ентусиазирани от резултатите в това проучване. Очаква се NmCV-5 да осигури на деца и млади хора надеждна защита срещу менингит.

Кой е застрашен?

Епидемии от менингит са възниквали в много части на света, според Световната здравна организация (СЗО). Болестта засяга най-често 26 държави в Субсахарска Африка, образувайки менингитен пояс. Според СЗО това заболяване е отнело живота на приблизително 25 000 души през 2019 г.

Да се подготвим за подобен вид епидемия е голям пробив. Осигуряването на налични и достъпни ваксини за региони предразположени към епидемии от менингит е много важно.

Борбата срещу това заболяване трябва да бъде приоритет на общественото здраве за предотвратяване на катастрофални резултати.

Ниската цена на ваксината може да бъде определяща за контролиране разпространението й в африкански страни като Сенегал, Мали и Етиопия. Учените се надяват това развитие да помогне за изкореняване на менингита до 2030 г.