Той може да моделира ДНК, РНК и всички останали молекули на живота

DeepMind представя подобрена версия на своя AI модел. Той предсказва не само структурата на протеините, но и структурата на всички молекули на живота. Новия модел, AlphaFold 3, ще помогне на изследователи в медицината, селското стопанство, науката за материалите и разработването на лекарства. Те ще могат лесно да тестват потенциални открития.

Предишните версии на AlphaFold предвиждаха само структурите на протеините. AlphaFold 3 надхвърля това и може да моделира ДНК, РНК и по-малки молекули, наречени лиганди, разширявайки способността на модела за научна употреба.

DeepMind сподели, че новият модел демонстрира 50% подобрение в точността на прогнозиране в сравнение с предишните модели. AlphaFold 2 беше голям крайъгълен камък в структурната биология и отключи всякакви невероятни изследвания. Сега AlphaFold 3 е стъпка напред по пътя към използването на AI за разбиране и моделиране на биологията.

Какво представлява?

AlphaFold 3 има библиотека от молекулярни структури. Изследователите въвеждат списък с молекули, които искат да комбинират, след което AlphaFold 3 използва метод на дифузия, за да генерира 3D модел на новата структура. Diffusion е същия тип AI система, която генераторите на AI изображения като Stable Diffusion използват за сглобяване на снимки.

Isomorphic Labs, компания за откриване на лекарства, използва AlphaFold 3 за вътрешни проекти. Досега моделът помогна за подобряване на разбирането за нови цели при заболявания.

Изследователска платформа

DeepMind предоставя и изследователската платформа AlphaFold Server. Тя е достъпна за някои изследователи безплатно. Сървърът, захранван от AlphaFold 3, позволява на учените да генерират прогнози за биомолекулярна структура, независимо от техния достъп до изчислителна мощност. Сървърът е достъпен за академични, нетърговски цели. Isomorphic Labs работи с фармацевтични партньори и използва модели като AlphaFold за откриване на лекарства.

Google работи с научната общност и политическите лидери за отговорно внедряване на модела. Компанията сподели, че някои експерти по биосигурност вярват, че AI моделите могат да намалят бариерата при заплаха и да им позволят, в съгласие с други технологии, да проектират патогени и токсини, които са по-преносими или вредни. Тук са включени и експерти по домейни и специалисти по биосигурност, изследвания и индустрия, за да разберат по-добре рисковете около AlphaFold 3. Това е особено важно преди пускането му на пазара.

Сподели
Предишна страницаПървият имплант на Neuralink има проблем
Следваща страницаКафе с ултразвуков реактор
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.